Редитељ Младен Ђорђевић: Врачаре су у Србији као психијатри на западу

Г.С.
Редитељ Младен Ђорђевић: Врачаре су у Србији као психијатри на западу

БЕОГРАД - Редитељ Младен Ђорђевић дебитовао је на ФЕСТ-у 2005. документарним филмом "Маде ин Сербиа", након чега је услиједио веома успјешни играни филм "Живот и смрт порно банде".

У биоскопе, али и на мале екране, коначно стиже и његов дуго очекивани филм "Сумрак у бечком хаустору".

У овој интересантној мјешавини документарног и играног филма, Ђорђевић прати судбине неколико гастарбајтера растрзаних између живота у Бечу и Србији. 

Премијеру ће имати у Главном такмичарском програму 48. ФЕСТ-а, 5. марта.

- Врачаре су у Србији присутне у свим крајевима. Моји јунаци су на неки начин Србију спаковали и понели у Беч, и то је покушај да се одржи контакт са традицијом, можда чак и пркошење цивилизацијским достигнућима савременог Запада који никако да их прими у своје окриље. На тај начин се они враћају том паганском, потиснутом. Мени је то веома слично као одлазак код психијатра на Западу, пошто тамо то није табу као овде - каже Ђорђевић. 

Кроз овај филм је, додаје, направио демистификацију слике о "идеалном" гастарбајтерском животу. 

- Та прича није реална, да они зарађују велике паре у иностранству и онда се пред крај живота врате да живе лепо у Србији. Можда је то и била реална слика седамдесетих, до средине осамдесетих, али то се сад веома промијенило - рекао је Ђорђевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана