Reditelj Mladen Đorđević: Vračare su u Srbiji kao psihijatri na zapadu

G.S.
Reditelj Mladen Đorđević: Vračare su u Srbiji kao psihijatri na zapadu

BEOGRAD - Reditelj Mladen Đorđević debitovao je na FEST-u 2005. dokumentarnim filmom "Made in Serbia", nakon čega je uslijedio veoma uspješni igrani film "Život i smrt porno bande".

U bioskope, ali i na male ekrane, konačno stiže i njegov dugo očekivani film "Sumrak u bečkom haustoru".

U ovoj interesantnoj mješavini dokumentarnog i igranog filma, Đorđević prati sudbine nekoliko gastarbajtera rastrzanih između života u Beču i Srbiji. 

Premijeru će imati u Glavnom takmičarskom programu 48. FEST-a, 5. marta.

- Vračare su u Srbiji prisutne u svim krajevima. Moji junaci su na neki način Srbiju spakovali i poneli u Beč, i to je pokušaj da se održi kontakt sa tradicijom, možda čak i prkošenje civilizacijskim dostignućima savremenog Zapada koji nikako da ih primi u svoje okrilje. Na taj način se oni vraćaju tom paganskom, potisnutom. Meni je to veoma slično kao odlazak kod psihijatra na Zapadu, pošto tamo to nije tabu kao ovde - kaže Đorđević. 

Kroz ovaj film je, dodaje, napravio demistifikaciju slike o "idealnom" gastarbajterskom životu. 

- Ta priča nije realna, da oni zarađuju velike pare u inostranstvu i onda se pred kraj života vrate da žive lepo u Srbiji. Možda je to i bila realna slika sedamdesetih, do sredine osamdesetih, ali to se sad veoma promijenilo - rekao je Đorđević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana