РЕЦЕНЗИЈА: “Moon Knight” (2022): Није лако бити бог

Бранислав Предојевић
РЕЦЕНЗИЈА: “Moon Knight” (2022): Није лако бити бог

Након паралелног гледања “Марвелове” филмске и серијске продукције у протекле двије године јасно је да су филмови “Марвеловог” филмског универзума више постали ствар “играња на сигурно”, док су серије, рађене уз више експериментисања, квалитетније од филмова.

То је видљиво у првим кадровима њиховог новог серијала “Moon Knight” у којима гледамо никад бољег Итана Хоука (у роли главног негативца) како брижљиво урађеним штапом разбија стаклену чашу за виски и крхотине сипа у своје сандале, наговјештавајући да ово није још једна предвидљива и политички коректна сага о маскираним суперхеројима. Напротив, ово је мрачна и болна прича о мистицизму и фанатизму, прожета суровом и богатом историјом старог Египта, бруталним сецирањем психа протагониста, увучених у колоплет планова и жеља богова, спакована у напету, интелигентну и забавну серију.

Прича, коју је развио Џереми Слејтер, почиње из перспективе Стивена Гранта (Оскар Ајзак), смушеног и конфузног радника у музејској продавници којег муче периоди изгубљеног времена уз поремећај дисоцијативног идентитета и вишеструке сукобљене личности у његовој глави. Стивен проводи већину времена борећи се за контролу са личношћу Марка Спектора, који је аватар Коншуа, египатског бога мјесеца и освете, злокобне птицолике фигуре, немилосрдног и манипулативног у свом виђењу правде.

Марк, бивши плаћеник, све је оно што Стивен није, опак и вјешт тип, који сије смрт око себе застрашујућом лакоћом. Као мјесечев витез, Марк скаче по крововима и бори се оштрицама у облику полумјесеца, али изван моћи којим га је обдарио Коншу лежи сломљени човјек који није сигуран ко је и шта је. Стивен и Марк у својим реинкарнацијама налазе се на путу мистериозном Артуру Хароу, бившем аватару Коншуа, који је промијенио шефа и сада ради за богињу Амит, познату као прождирачица душа, да би спровео радикалну верзију њеног задатка чишћења оних душа који нису добре са овог свијета.

И већ од прве епизоде, која нас са лакоћом увлачи у свој ишчашени и замршени свијет суперхероја са поремећајем личности и староегипатских богова са поремећајем схватања дужности, уочавамо да ово није уобичајена прича у стилу “Марвелових” маскираних јунака. Слејтеров херој је поремећен лик, са мрачном прошлошћу пуном тајни, у служби бога која не бира средства и начин да спроведе планове, а заједно се боре против фанатика и богиње, који желе да очисте планету од сваког ко има чак и лошу мисао.

Ипак, Слејтер је довољно искусан, талентован и посвећен сценариста, који зна да ради суперхеројску серију, а не психолошку драму о ментално поремећеној личности, надограђујући мрачну причу спектакуларним визуелном изгледом, убитачним хумором, напетом акцијом, музиком и глумом комплетне екипе заједно са Оскаром Ајзаком у неколико улога.

Ајзак на екрану краде сваки кадар, свеједно је да ли је у питању смушени кокни Стивен, ефикасни Амер Марк или злокобни суперхерој Мјесечев витез, он је различит од свега што сте до сада видјели, а да буде боље, у овој комплексној и слојевитој причи осјећа се природно као пијесак у пустињи. Једнако му вјешто парира Хоук, који фасцинира хладном харизмом тумачећи човјека у божанској мисији уз утисак да има контролу над сваком ситуацијом. Његов Хароу није мегаломан који тражи власт ради власти и жели да уништи планету зато што је луд, ово је човјек који искрено вјерује да чини праву ствар радећи на ослобађању правде на земљи и стварању свијета без зла.

Егзотична Мај Каламви смирено и вјешто држи равнотежу између њих двојице, као Лејла, археолог и авантуристкиња заљубљена у Марка, парирајући практичношћу грандиозности карактера главних ликова.

Својом енергијом и увјерљивошћу пред камером они поправљају све потенцијалне сценаристичко-режисерске грешке проистекле из жанровске ограничености материјала, претварајући серију у напету и узбудљиву вожњу, која балансира између спектакуларности суперхеројског универзума, емоционалне драме и авантуристичке приче. Без дилеме - најбоља “Марвелова” серија до сада и једна од најбољих ове године.

Оцјена 5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана