РЕЦЕНЗИЈА “Малци 2: Груов почетак” (2022): Зликовци воле диско

Бранислав Предојевић
РЕЦЕНЗИЈА “Малци 2: Груов почетак” (2022): Зликовци воле диско

У бесконачној холивудској траци наставака, преднаставака и римејк верзија великих хитова понекад се деси да неки од тих на први поглед конфекцијских пројеката, надмаши оригиналну франшизу својим успјехом на биоскопским благајнама или да макар буде забавнији и креативнији филм од базичног остварења.

Управо такав случај имамо са анимираним филмом “Малци 2: Груов почетак”, који је нека врста спин-оф серијала “Грозни ја” и приче о злочиначком генију Груу и његовим ултра симпатичним жутим помоћницима Малцима познатим као Стјуарт, Кевин, Боб, Ото и остатак бројне дружине, али који је надмашио, не само свог преходника “Малци”, већ и претјерано рутински и безлично изведени трећи дио, оригиналне серије “Грозни ја 3”.

Одлука да се заплет постави у прошлост и школске дане генија злочина Груа, тачније у давну 1976. годину, била је пун погодак у сваком смислу, јер је врхунац златне ере диско музике, авантуристичких, кунг фу и крими филмова био идеални полигон за стварање најзабавније и најоткаченије приче у комплетном серијалу, која је постала  не само огроман хит са 914 милиона долара зараде, већ и неочекивано креативно оживјела већ помало уморну франшизу.

Сценариста Метју Фогел евидентно се сјајно забављао пишући сценарио који се поиграва сваким могућим клишеом 70-их,  од шаролике банде суперзлочинаца која краде кинеску реликвију чудесних моћи, преко клинца који жели преко ноћи одрасти (Гру, наравно) и генијалног научника до афро-фризура, ролера, тајних база, бизарних униформи, великих злих имена негативаца попут Вили Кобра или Сестра Нун Чака, архетипских диско хитова, митских ликова кунг фу учитеља и сличних референци на поп културу “лудих седамдесетих”.

Смијех је доброг темпа, а вјештим комбиновањем физичког и вербалног хумора гледаоцу се не даје превише времена да размишља о “већ виђеном” унутар приче, док режисер ветеран Кајл Балда (“Лоракс”, “Прича о играчкама 2”, “Чудовишта из ормара”) сулудом адреналинском вожњом прати свог сценаристу, како упечатљивом анимацијом тако и ултранапетим ритмом, који вози као тобоган смрти у забавном парку, не штедећи на узбуђењу.

Велика глумачка имена попут Стива Карела, Жан-Клода ван Дама, Долфа Лундгрена, Алана Аркина, Мишел Јео, Рзе и Дани Треја, забављају се за све паре, дајући гласове главним протагонистима, а њихов ентузијазам је заразан подижући на магичан начин њихове анимиране карактере из старих клишеа у надахнуте креације у потпуно новом кључу.

Оно што почиње као класична авантура претвара се у сумануто урнебесну причу о злој генерацији нових зликоваца, која не зна за част, већ жели да покори свијет не бирајући средства, осим ако им на пут стане “Мали шеф” или будући господар злочина Гру, ветеран старе школе негативаца Вили Кобра, мистериозна кунф фу учитељица Чоу и наравно, урнебесни, слатки  и неодољиви Малци, све то у расплесаном диско ритму и више него упечатљиву употребу бесмртног класика Линде Рондштат “You're No Good”. Чисто да се мало предахне и ухвати дах, док вам срце, ноге и мозак играју уз врхунску забаву зликовца на тему диско ере.

 

Оцјена 4

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана