“Ратови звијезда: Приче о Империји”. Тајне у срцу таме VIDEO

Бранислав Предојевић
“Ратови звијезда: Приче о Империји”. Тајне у срцу таме VIDEO

Анимирани сектор “Лукасфилма” годинама је бранио част и углед матичног студија, чувајући креативни квалитет франшизе “Ратова звијезда”, током година кризе и погрешних одлука у играном сектору, посебно видљивих након куповине студија од стране великог “Дизнија”.

Човјек у великој мјери заслужан за најбоље моменте у анимираним серијалима “Ратова звијезда”, режисер и сценариста Дејв Филони, пекао је годинама занат у овом дијелу продукције од почетничког рада на сада култној саги “Ратови звијезда: Ратови клонова”, затим сценаристичког и продуцентског рада на анимираним остварењима “Ратови звијезда: Побуњеници” и “Отпор”, до сарадње на играним серијама “Манадалоријан”, “Књига Бобе Фета”, “Асока” те на крају потпуно заслуженог статуса креативног директора “Лукасфилма”.

У међувремену је он 2022. године покренуо анимирани мини-серијал “Приче”, у којима се бави неким од кључних ликова у митологији матичне франшизе кроз форму кратких прича, дословно рађених за своју душу и душу свих других фанова серијала. У првој сезони бавио се џедајима кроз шест прича о Грофу Доку и Асоки Тано, док се у новом мини-серијалу “Ратови звијезда: Приче о Империји”( Star Wars: Tales Of Empire), кроз шест кратких епизода дотиче митолошке позадине империјалних негативаца, Ноћне сестре Морган Елизабет и инквизиторке Барис Офи, посрнуле џедај ратнице, преиспитујући њихове карактере из крајње занимљивог угла и откривајући брижљиво скривене тајне у срцу таме.

Просто речено, Филони је прије свега искрени љубитељ “Ратова звијезда”, човјек који с разлогом носи надимак Лукасова енциклопедија, али и врхунски професионалац који крајње озбиљно схвата оно што ради, не падајући у емоционалну замку, када је у питању предмет његове љубави.

У том контексту Филони ауторски пажљиво гради баланс између емоција и заната у креирању својих пројеката које препушта врхунској екипи сарадника, помно водећи рачуна да се сачува дух изворног серијала, прије свега у маштовитости атмосфере и упечатљивости ликова, знајући да се координате прича ионако налазе у културним архетиповима претвореним у поп митологију.

 

Наравно, резултати као и увијек у овој врсти умјетности, зависе од слободе, коју аутор има и квалитета људи с којим сарађује, а у случају “Прича” видљиво је да Филони има одријешене руке када је у питању идејни приступ и да је окупио врхунски тим аниматора и режисера (Стјуард Ли и Натанијел Вилнева), који његове идеје с лакоћом претварају у раскошан спој слике и звука. Можда се поставља питање важности самих ликова Морган и Барис, унутар комплетног универзума, али сам формат кратких 15-минутних епизода, гдје су три приче баве једним, а три приче другим ликом, савршено одговара садржају у којем доминирају ликови, који можда имају малу, али никако и неважну улогу у контексту одвијања и повезивања бројних наратива комплетне саге.

Вјешто написане приче о Морган, већ својим насловима “Пут страха”, “Пут бијеса” и “Пут мржње” сугеришу да се у њима прати силазна путања, која је дјевојчицу из Ноћних сестара Датомира, жртву похода снага Империје на власт, одвела на стазу без повратка претварајући је у вјерну слугу оних који су уништили њено дјетинство, дајући наговјештај да њен избор није био само њен, већ да је њено усамљеничко подлијегање властитим емоцијама, на крају довело до њене трагичне судбине у плановима мрачних сила.

Са друге стране, лик пале џедај ратнице, Барисе Офи која након слома Републике стаје на страну Империје, поставши инквизиторка у служби Дарта Вејдера, да би тражећи “Преданост”, након схватања “Остварења”, покушала наћи “Излаз”, могућ једино кроз властиту жртву као искупљење за злочине које је нанијела невиним, показавши ипак да емоције могу бити и корисна ствар, ако се усмјере на прави начин.

У том контексту судбина обје јунакиње постаје ново огледало Филонијеве идеје да “Приче” суштински буду приповијест о два пута и два избора, испричане у споријем ритму с нагласком на анимацију, умјесто на дијалог и вербалну интеракцију ликова, што се осјети у много мрачнијој и насилнијој атмосфери у односу на друге анимиране серијале. У генералном скору то је још једна беспријекорна колекција кратких анимираних прича, које на фантастичан начин оживљавају јасно профилисане ауторске идеје кроз одличан спој сигурне режије, врхунске анимације и маестралне музике Кевина Кинера, како би додале још једну савршену циглу у монументалној грађевини анимираних “Ратова звијезда”.

 

Оцјена 5

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана