“Ratovi zvijezda: Priče o Imperiji”. Tajne u srcu tame VIDEO

Branislav Predojević
“Ratovi zvijezda: Priče o Imperiji”. Tajne u srcu tame VIDEO

Animirani sektor “Lukasfilma” godinama je branio čast i ugled matičnog studija, čuvajući kreativni kvalitet franšize “Ratova zvijezda”, tokom godina krize i pogrešnih odluka u igranom sektoru, posebno vidljivih nakon kupovine studija od strane velikog “Diznija”.

Čovjek u velikoj mjeri zaslužan za najbolje momente u animiranim serijalima “Ratova zvijezda”, režiser i scenarista Dejv Filoni, pekao je godinama zanat u ovom dijelu produkcije od početničkog rada na sada kultnoj sagi “Ratovi zvijezda: Ratovi klonova”, zatim scenarističkog i producentskog rada na animiranim ostvarenjima “Ratovi zvijezda: Pobunjenici” i “Otpor”, do saradnje na igranim serijama “Manadalorijan”, “Knjiga Bobe Feta”, “Asoka” te na kraju potpuno zasluženog statusa kreativnog direktora “Lukasfilma”.

U međuvremenu je on 2022. godine pokrenuo animirani mini-serijal “Priče”, u kojima se bavi nekim od ključnih likova u mitologiji matične franšize kroz formu kratkih priča, doslovno rađenih za svoju dušu i dušu svih drugih fanova serijala. U prvoj sezoni bavio se džedajima kroz šest priča o Grofu Doku i Asoki Tano, dok se u novom mini-serijalu “Ratovi zvijezda: Priče o Imperiji”( Star Wars: Tales Of Empire), kroz šest kratkih epizoda dotiče mitološke pozadine imperijalnih negativaca, Noćne sestre Morgan Elizabet i inkvizitorke Baris Ofi, posrnule džedaj ratnice, preispitujući njihove karaktere iz krajnje zanimljivog ugla i otkrivajući brižljivo skrivene tajne u srcu tame.

Prosto rečeno, Filoni je prije svega iskreni ljubitelj “Ratova zvijezda”, čovjek koji s razlogom nosi nadimak Lukasova enciklopedija, ali i vrhunski profesionalac koji krajnje ozbiljno shvata ono što radi, ne padajući u emocionalnu zamku, kada je u pitanju predmet njegove ljubavi.

U tom kontekstu Filoni autorski pažljivo gradi balans između emocija i zanata u kreiranju svojih projekata koje prepušta vrhunskoj ekipi saradnika, pomno vodeći računa da se sačuva duh izvornog serijala, prije svega u maštovitosti atmosfere i upečatljivosti likova, znajući da se koordinate priča ionako nalaze u kulturnim arhetipovima pretvorenim u pop mitologiju.

 

Naravno, rezultati kao i uvijek u ovoj vrsti umjetnosti, zavise od slobode, koju autor ima i kvaliteta ljudi s kojim sarađuje, a u slučaju “Priča” vidljivo je da Filoni ima odriješene ruke kada je u pitanju idejni pristup i da je okupio vrhunski tim animatora i režisera (Stjuard Li i Natanijel Vilneva), koji njegove ideje s lakoćom pretvaraju u raskošan spoj slike i zvuka. Možda se postavlja pitanje važnosti samih likova Morgan i Baris, unutar kompletnog univerzuma, ali sam format kratkih 15-minutnih epizoda, gdje su tri priče bave jednim, a tri priče drugim likom, savršeno odgovara sadržaju u kojem dominiraju likovi, koji možda imaju malu, ali nikako i nevažnu ulogu u kontekstu odvijanja i povezivanja brojnih narativa kompletne sage.

Vješto napisane priče o Morgan, već svojim naslovima “Put straha”, “Put bijesa” i “Put mržnje” sugerišu da se u njima prati silazna putanja, koja je djevojčicu iz Noćnih sestara Datomira, žrtvu pohoda snaga Imperije na vlast, odvela na stazu bez povratka pretvarajući je u vjernu slugu onih koji su uništili njeno djetinstvo, dajući nagovještaj da njen izbor nije bio samo njen, već da je njeno usamljeničko podlijeganje vlastitim emocijama, na kraju dovelo do njene tragične sudbine u planovima mračnih sila.

Sa druge strane, lik pale džedaj ratnice, Barise Ofi koja nakon sloma Republike staje na stranu Imperije, postavši inkvizitorka u službi Darta Vejdera, da bi tražeći “Predanost”, nakon shvatanja “Ostvarenja”, pokušala naći “Izlaz”, moguć jedino kroz vlastitu žrtvu kao iskupljenje za zločine koje je nanijela nevinim, pokazavši ipak da emocije mogu biti i korisna stvar, ako se usmjere na pravi način.

U tom kontekstu sudbina obje junakinje postaje novo ogledalo Filonijeve ideje da “Priče” suštinski budu pripovijest o dva puta i dva izbora, ispričane u sporijem ritmu s naglaskom na animaciju, umjesto na dijalog i verbalnu interakciju likova, što se osjeti u mnogo mračnijoj i nasilnijoj atmosferi u odnosu na druge animirane serijale. U generalnom skoru to je još jedna besprijekorna kolekcija kratkih animiranih priča, koje na fantastičan način oživljavaju jasno profilisane autorske ideje kroz odličan spoj sigurne režije, vrhunske animacije i maestralne muzike Kevina Kinera, kako bi dodale još jednu savršenu ciglu u monumentalnoj građevini animiranih “Ratova zvijezda”.

 

Ocjena 5

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana