“Пустоловине Глорије Скот” на Фестивалу анимираног филма у Анесију: Шармантна и забавна детективска прича

Миланка Митрић
“Пустоловине Глорије Скот” на Фестивалу анимираног филма у Анесију: Шармантна и забавна детективска прича

БЕОГРАД - Анимирани филм “Пустоловине Глорије Скот - Убиство у катедрали” свјетску премијеру доживјеће на најзначајнијем фестивалу анимираног филма, Међународном фестивалу анимираног филма у Анесију.

Поменути фестивал на свјетском нивоу представља једну од најважнијих смотри посвећених анимираном филму, а ове године биће одржан од 15. до 26. јуна. Поменуто остварење Матије Писачића и Твртка Рашполића, настало према причи Миме Симић, која са Јасном Жмак и Матијом Писачићем потписује и сценарио, биће приказано на јесен и на Анимафесту у Загребу.

Главни аниматор је Кристијан Дулић. Од аутора из Србије, у настајању филма су учествовали, стрип аутор и илустратор Бобан Савић као аутор сценографије, Дарко Дацовић као аниматор и колориста, и Тони Радев, Рајко Чучак и Филип Игњатовић као колористи, док је Дејан Пејовић радио дизајн и микс звука.

Копродуцент из Србије је Дарко Лунгулов и продуцентска кућа “Папа филмс”.

Анимирана серија истог имена базирана је на збирци прича Миме Симић.

- Лондонска детективка Глорија Скот и њена пријатељица Мери Ламберт из епизоде у епизоду рјешавају бројне мистериозне случајеве, примјењујући притом помало зачудне методе закључивања и дедукције.

Глорија Скот је умишљена, бахата, пуна порока, социјално неосјетљива, нема осјећај одговорности, не признаје конвенционалне исљедничке поступке, не испитује свједоке, сама кроји правду, при чему настрадају и невини (на разне инвентивне начине). Упркос непредвидивом и убилачком понашању, Глорија Скот остаје драг и симпатичан лик - шармантна у својим страственим изливима апсурдног закључивања, она генерише радњу и води је пуном брзином напријед - назначено је у синопсису остварења, смјештеног у 19. вијек.

Свака епизода серије је испричана из угла Мери Ламберт, која је у функцији свезнајућег приповједача, присутна као субјективни глас над радњом, која објашњава све њене нејасноће.

Иако је радња смјештена у 19. вијек, прича се бави многим питањима данашњице, која укључују популарну културу, системе контроле преко политике, религија и медија, те идентитетом.

Главна намјера овог остварења је да провоцира гледаоце, памћење, поимање свијета, квалификацију вриједности кроз забаву, мале подвале и наративе, а све преко јединственог и препознатљивог визуелног идентитета који серија посједује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана