“Pustolovine Glorije Skot” na Festivalu animiranog filma u Anesiju: Šarmantna i zabavna detektivska priča

Milanka Mitrić
“Pustolovine Glorije Skot” na Festivalu animiranog filma u Anesiju: Šarmantna i zabavna detektivska priča

BEOGRAD - Animirani film “Pustolovine Glorije Skot - Ubistvo u katedrali” svjetsku premijeru doživjeće na najznačajnijem festivalu animiranog filma, Međunarodnom festivalu animiranog filma u Anesiju.

Pomenuti festival na svjetskom nivou predstavlja jednu od najvažnijih smotri posvećenih animiranom filmu, a ove godine biće održan od 15. do 26. juna. Pomenuto ostvarenje Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, nastalo prema priči Mime Simić, koja sa Jasnom Žmak i Matijom Pisačićem potpisuje i scenario, biće prikazano na jesen i na Animafestu u Zagrebu.

Glavni animator je Kristijan Dulić. Od autora iz Srbije, u nastajanju filma su učestvovali, strip autor i ilustrator Boban Savić kao autor scenografije, Darko Dacović kao animator i kolorista, i Toni Radev, Rajko Čučak i Filip Ignjatović kao koloristi, dok je Dejan Pejović radio dizajn i miks zvuka.

Koproducent iz Srbije je Darko Lungulov i producentska kuća “Papa films”.

Animirana serija istog imena bazirana je na zbirci priča Mime Simić.

- Londonska detektivka Glorija Skot i njena prijateljica Meri Lambert iz epizode u epizodu rješavaju brojne misteriozne slučajeve, primjenjujući pritom pomalo začudne metode zaključivanja i dedukcije.

Glorija Skot je umišljena, bahata, puna poroka, socijalno neosjetljiva, nema osjećaj odgovornosti, ne priznaje konvencionalne isljedničke postupke, ne ispituje svjedoke, sama kroji pravdu, pri čemu nastradaju i nevini (na razne inventivne načine). Uprkos nepredvidivom i ubilačkom ponašanju, Glorija Skot ostaje drag i simpatičan lik - šarmantna u svojim strastvenim izlivima apsurdnog zaključivanja, ona generiše radnju i vodi je punom brzinom naprijed - naznačeno je u sinopsisu ostvarenja, smještenog u 19. vijek.

Svaka epizoda serije je ispričana iz ugla Meri Lambert, koja je u funkciji sveznajućeg pripovjedača, prisutna kao subjektivni glas nad radnjom, koja objašnjava sve njene nejasnoće.

Iako je radnja smještena u 19. vijek, priča se bavi mnogim pitanjima današnjice, koja uključuju popularnu kulturu, sisteme kontrole preko politike, religija i medija, te identitetom.

Glavna namjera ovog ostvarenja je da provocira gledaoce, pamćenje, poimanje svijeta, kvalifikaciju vrijednosti kroz zabavu, male podvale i narative, a sve preko jedinstvenog i prepoznatljivog vizuelnog identiteta koji serija posjeduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana