„Пуцњи у Марсеју“ премијерно 9. октобра у Београду

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД - Свечана, београдска премијера судске драме „Пуцњи у Марсеју“ о убиству краља Александра 1934. године у Марсеју, редитеља Гордана Матића, биће одржана 9. октобра у Великој сали Комбанк Дворане, саопштила је продукција остварења.

Нови играно-документарни филм је имао свјетску премијеру 5. августа на Филмском Фестивалу у Херцег Новом („Монтенегро Филм фестивал") са веома успјешним пријемом код публике, а датум 9. октобар је намјерно одређен, јер је тада годишњица атентата.

Тема филма је фокусирана на оно што се десило након атентата - хапшење и суђење тројици терориста, припадницима усташког покрета, саучесницима Владе Георгијева Черноземског, припадника бугарске ВМРО и главног атентатора на краља Александра од Југославије и министра спољних послова Француске Луја Бартуа.

Самим тим, нова историјска филмска прича баца ново свјетло на трагичан ток и један од најзначајнијих догађаја у српској и југословенској историји који се одиграо на пријатељском француском тлу.

Улоге у филму тумаче истакнути драмски умјетници - Светозар Цветковић, Владимир Алексић, Тихомир Станић, Страхиња Блажић, Ђорђе Ђоковић, Никола Шурбановић, Гордан Кичић, Давид Тасић Даф, Никола Милојевић, Иван Томић, Тамара Алексић, Тамара Крцуновић, Јово Максић и други.

Редитељ Гордан Матић уочи премијере у Београду каже да овим филмом покушава да оде корак даље од пуког сјећања на историјске догађаје, али и од директног документаристичког приступа.

"Има догађаја које као друштво желимо да потиснемо и заборавимо. Чини ми се да је историја била таква и према овом важном догађају за којег данас многи сматрају да представља почетак Другог светског рата“, објаснио је Матић, директор Филмског центра Србије.

Редитељ и сценариста је приближио филм и истакао да у погледу нарације има два слоја.

Први, основни, настао је на бази оригиналног стенограма са суђења, до којих је дошао током истраживања од четири године.

„Редитељски изазов је био да овај, камерни део филма, уобличим у ритмички питку причу чији се сукоб базира само на дијалогу. Други, онирички, настао је на основу сведочанстава присутних на суђењу. Желео сам да они имају изглед лажног „ТВ интервјуа“, подвукао је Матић, аутор запаженог, такође играно-документарног филма „Жућко: Прича о Радивоју Кораћу" (2011).

Правећи равнотежу између ове двије стилизације, Матић је желио да дође до гледаоца навикнутог на хибридне жанрове које му нуде разни облици визуелне комуникације и пружи му историјски вриједан и вјеродостојан филм као документ времена.

Сценарио је заснован је на транскриптима са суђења у Екс ан Провансу, које је започето 1935. године, документима судског извјештача Станислава Винавера и архивским материјалима о овом догађају.

Комбинација различитих извора, потреба да се материјали драматуршки уклопе у слагалицу играног филма, донијела је неуобичајену филмску структуру, али и несвакидашње стилско опредјељење.

Осим у Херцег Новом, филм је приказан на Сарајево филм фестивалу и Филмским сусретима у Нишу.

Филм је снимљен у рекордном року, уз претходно детаљно истраживање материје од скоро 5 година по архивама Француске, Аустрије, Русије и Србије.

Након премијере 9. октобра у Комбанк Дворани, „Пуцњи у Марсеју“ започињу свој биоскопски живот у Београду и широм Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана