„Pucnji u Marseju“ premijerno 9. oktobra u Beogradu

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Svečana, beogradska premijera sudske drame „Pucnji u Marseju“ o ubistvu kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju, reditelja Gordana Matića, biće održana 9. oktobra u Velikoj sali Kombank Dvorane, saopštila je produkcija ostvarenja.

Novi igrano-dokumentarni film je imao svjetsku premijeru 5. avgusta na Filmskom Festivalu u Herceg Novom („Montenegro Film festival") sa veoma uspješnim prijemom kod publike, a datum 9. oktobar je namjerno određen, jer je tada godišnjica atentata.

Tema filma je fokusirana na ono što se desilo nakon atentata - hapšenje i suđenje trojici terorista, pripadnicima ustaškog pokreta, saučesnicima Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika bugarske VMRO i glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Samim tim, nova istorijska filmska priča baca novo svjetlo na tragičan tok i jedan od najznačajnijih događaja u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji koji se odigrao na prijateljskom francuskom tlu.

Uloge u filmu tumače istaknuti dramski umjetnici - Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić i drugi.

Reditelj Gordan Matić uoči premijere u Beogradu kaže da ovim filmom pokušava da ode korak dalje od pukog sjećanja na istorijske događaje, ali i od direktnog dokumentarističkog pristupa.

"Ima događaja koje kao društvo želimo da potisnemo i zaboravimo. Čini mi se da je istorija bila takva i prema ovom važnom događaju za kojeg danas mnogi smatraju da predstavlja početak Drugog svetskog rata“, objasnio je Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Reditelj i scenarista je približio film i istakao da u pogledu naracije ima dva sloja.

Prvi, osnovni, nastao je na bazi originalnog stenograma sa suđenja, do kojih je došao tokom istraživanja od četiri godine.

„Rediteljski izazov je bio da ovaj, kamerni deo filma, uobličim u ritmički pitku priču čiji se sukob bazira samo na dijalogu. Drugi, onirički, nastao je na osnovu svedočanstava prisutnih na suđenju. Želeo sam da oni imaju izgled lažnog „TV intervjua“, podvukao je Matić, autor zapaženog, takođe igrano-dokumentarnog filma „Žućko: Priča o Radivoju Koraću" (2011).

Praveći ravnotežu između ove dvije stilizacije, Matić je želio da dođe do gledaoca naviknutog na hibridne žanrove koje mu nude razni oblici vizuelne komunikacije i pruži mu istorijski vrijedan i vjerodostojan film kao dokument vremena.

Scenario je zasnovan je na transkriptima sa suđenja u Eks an Provansu, koje je započeto 1935. godine, dokumentima sudskog izvještača Stanislava Vinavera i arhivskim materijalima o ovom događaju.

Kombinacija različitih izvora, potreba da se materijali dramaturški uklope u slagalicu igranog filma, donijela je neuobičajenu filmsku strukturu, ali i nesvakidašnje stilsko opredjeljenje.

Osim u Herceg Novom, film je prikazan na Sarajevo film festivalu i Filmskim susretima u Nišu.

Film je snimljen u rekordnom roku, uz prethodno detaljno istraživanje materije od skoro 5 godina po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije.

Nakon premijere 9. oktobra u Kombank Dvorani, „Pucnji u Marseju“ započinju svoj bioskopski život u Beogradu i širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana