Признање за копродукцију из Српске: Награда публике за "Хурикан"

Бранислав Предојевић
Признање за копродукцију из Српске: Награда публике за "Хурикан"

АНСИ - На управо завршеном Међународном фестивалу анимације у Ансију, успјешно је започео фестивалски живот кратки анимирани филм "Хурикан", освојившу награду публике.

Остварење "Хурикан", професионални је деби аниматора и режисера Јан Саска, селектован међу 3.227 филмова из 108 земаља. У питању је кратки филм, коју су продуцирали Камила Дохналова, Мартин Вандас, Ентони Лајтут, Иван, Јурај Краснохорскy и Младен Ђукић, испред "АЕОН" продукције из Бањалуке.

- Сама прича прати вепра Хурикана који жури да спаси свој омиљени штанд с пивом од затварања доносећи ново буре како би импресионирао шанкерку у коју се заљубио. У дивљем прашком округу суочава се с пљачкашима, полицајцима и властитом жеђу,  гласи синопсис. Саска је чешки редатељ анимације и аутор стрипова. Након премијере у Кану 2016. године, његов дипломски филм "Happy End" , црна комедија о смрти, приказан је на бројним филмским фестивалима широм свијета, добио је више од двадесет пет награда и ушао у ужи избор за "Оскара 2017".  Пројекат "Хурикан" је кратка комедија заснована на Јановом оригиналном истоименом стрипу, који је почео радити 2012 године,   а сценарио за филм су написали Саска и Вацлав Хашек али по његовим ријечима није класична адаптација.

- Филм је базиран на стрипу, али није адаптација. Структурно је ближи првом тому, док је атмосфера сличнија оној из другог тома. Један од мојих пријатеља позвао ме је на двонедељну радионицу писања сценарија у Литомишлу где смо морали да смислимо причу и представимо је у једној или двије реченице на начин који ће заинтересовати слушаоце,  за разлику од соба америчких писаца, , гдје је структура сваке приче састављена од петнаест такозваних "откуцаја" или тачака заплета. Будући да је радионица осмишљена да примијени овај принцип, одлучили смо користити ову методу и видјети гдје ће нас то одвести. И помогло је. На крају смо успјели смислити причу у којој се главни протагониста, човјек са свињском главом, заљуби у дјевојку из шанка и мора за њу набавити буре пива - рекао је Саска.

Гласове су дали глумци Јохана Матухшкова и Патрик Велек. Филм траје 13 минута и у питању је црно-бијела 2Д анимација, рађена под назором Марека Покорнија.

Аудио-визуелни центар Републике Српске подржао је овај филм на конкурсу за суфинансирање филмова мањинских копродукција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана