Priznanje za koprodukciju iz Srpske: Nagrada publike za "Hurikan"

Branislav Predojević
Priznanje za koprodukciju iz Srpske: Nagrada publike za "Hurikan"

ANSI - Na upravo završenom Međunarodnom festivalu animacije u Ansiju, uspješno je započeo festivalski život kratki animirani film "Hurikan", osvojivšu nagradu publike.

Ostvarenje "Hurikan", profesionalni je debi animatora i režisera Jan Saska, selektovan među 3.227 filmova iz 108 zemalja. U pitanju je kratki film, koju su producirali Kamila Dohnalova, Martin Vandas, Entoni Lajtut, Ivan, Juraj Krasnohorsky i Mladen Đukić, ispred "AEON" produkcije iz Banjaluke.

- Sama priča prati vepra Hurikana koji žuri da spasi svoj omiljeni štand s pivom od zatvaranja donoseći novo bure kako bi impresionirao šankerku u koju se zaljubio. U divljem praškom okrugu suočava se s pljačkašima, policajcima i vlastitom žeđu,  glasi sinopsis. Saska je češki redatelj animacije i autor stripova. Nakon premijere u Kanu 2016. godine, njegov diplomski film "Happy End" , crna komedija o smrti, prikazan je na brojnim filmskim festivalima širom svijeta, dobio je više od dvadeset pet nagrada i ušao u uži izbor za "Oskara 2017".  Projekat "Hurikan" je kratka komedija zasnovana na Janovom originalnom istoimenom stripu, koji je počeo raditi 2012 godine,   a scenario za film su napisali Saska i Vaclav Hašek ali po njegovim riječima nije klasična adaptacija.

- Film je baziran na stripu, ali nije adaptacija. Strukturno je bliži prvom tomu, dok je atmosfera sličnija onoj iz drugog toma. Jedan od mojih prijatelja pozvao me je na dvonedeljnu radionicu pisanja scenarija u Litomišlu gde smo morali da smislimo priču i predstavimo je u jednoj ili dvije rečenice na način koji će zainteresovati slušaoce,  za razliku od soba američkih pisaca, , gdje je struktura svake priče sastavljena od petnaest takozvanih "otkucaja" ili tačaka zapleta. Budući da je radionica osmišljena da primijeni ovaj princip, odlučili smo koristiti ovu metodu i vidjeti gdje će nas to odvesti. I pomoglo je. Na kraju smo uspjeli smisliti priču u kojoj se glavni protagonista, čovjek sa svinjskom glavom, zaljubi u djevojku iz šanka i mora za nju nabaviti bure piva - rekao je Saska.

Glasove su dali glumci Johana Matuhškova i Patrik Velek. Film traje 13 minuta i u pitanju je crno-bijela 2D animacija, rađena pod nazorom Mareka Pokornija.

Audio-vizuelni centar Republike Srpske podržao je ovaj film na konkursu za sufinansiranje filmova manjinskih koprodukcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana