Признање српском филму “Ивана Грозна”

Танјуг
Признање српском филму “Ивана Грозна”

ВИСБАДЕН - Двадесето издање фестивала “ГоЕАСТ” - централноевропског и источноевропског филма у Висбадену завршено је у понедјељак увече, а Специјално признање међународног жирија освојила је редитељка Ивана Младеновић за филм “Ивана Грозна”.

Остварење је настало као копродукција Румуније и Србије, а уз подршку Филмског центра Србије. Прича прати дјевојку Ивану која ради као глумица у Румунији, али након што бива суочена са здравственим проблемима, одлучује да проведе љето у свом малом родном граду покрај Дунава, у Србији, окружена породицом.

Градоначелник је замоли да буде заштитно лице локалног музичког фестивала и она то, уз нешто оклијевања, и прихвата. Али, након што из Букурешта стигну њени ексцентрични пријатељи и након што јој љубавни живот постане предмет трачева у родном граду, Ивана се нађе на ивици нервног слома.

Остали јунаци, пријатељи и породица, добијају позив да поново проживе те догађаје и да одиграју сами себе пред камерама у причи о жени која не успијева да пронађе своје мјесто ни на овој ни на оној страни Дунава.

Фестивал у Висбадену због пандемије одлучио се за својеврсно хибридно издање; наиме, током планираног трајања фестивала од 5. до 11. маја, жири је изабране филмове гледао у онлајн варијанти, док ће публика у традиционалном виду моћи да их погледа у новембру ове године.

Посебно је занимљиво то што је одлучено да новчани износи свих награда ове године буду равноправно подијељени на све филмове-учеснике такмичарских програма, док ће у новембру бити додијељена новопокренута Награда публике за најбоље.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана