Priznanje srpskom filmu “Ivana Grozna”

Tanjug
Priznanje srpskom filmu “Ivana Grozna”

VISBADEN - Dvadeseto izdanje festivala “GoEAST” - centralnoevropskog i istočnoevropskog filma u Visbadenu završeno je u ponedjeljak uveče, a Specijalno priznanje međunarodnog žirija osvojila je rediteljka Ivana Mladenović za film “Ivana Grozna”.

Ostvarenje je nastalo kao koprodukcija Rumunije i Srbije, a uz podršku Filmskog centra Srbije. Priča prati djevojku Ivanu koja radi kao glumica u Rumuniji, ali nakon što biva suočena sa zdravstvenim problemima, odlučuje da provede ljeto u svom malom rodnom gradu pokraj Dunava, u Srbiji, okružena porodicom.

Gradonačelnik je zamoli da bude zaštitno lice lokalnog muzičkog festivala i ona to, uz nešto oklijevanja, i prihvata. Ali, nakon što iz Bukurešta stignu njeni ekscentrični prijatelji i nakon što joj ljubavni život postane predmet tračeva u rodnom gradu, Ivana se nađe na ivici nervnog sloma.

Ostali junaci, prijatelji i porodica, dobijaju poziv da ponovo prožive te događaje i da odigraju sami sebe pred kamerama u priči o ženi koja ne uspijeva da pronađe svoje mjesto ni na ovoj ni na onoj strani Dunava.

Festival u Visbadenu zbog pandemije odlučio se za svojevrsno hibridno izdanje; naime, tokom planiranog trajanja festivala od 5. do 11. maja, žiri je izabrane filmove gledao u onlajn varijanti, dok će publika u tradicionalnom vidu moći da ih pogleda u novembru ove godine.

Posebno je zanimljivo to što je odlučeno da novčani iznosi svih nagrada ove godine budu ravnopravno podijeljeni na sve filmove-učesnike takmičarskih programa, dok će u novembru biti dodijeljena novopokrenuta Nagrada publike za najbolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana