Приказан филм “Отац на службеном путу” Емира Кустурице

Срна
Приказан филм “Отац на службеном путу” Емира Кустурице

ПАЛЕ - Филм најпознатијег савременог српског режисера Емира Кустурице “Отац на службеном путу”, из 1985. године, који на суптилан начин критикује политичке турбуленције послијератне Југославије и стварање злогласних радних логора у то вријеме, приказан је вечерас на Палама.

Главне улоге у филму тумаче Морено де Бартоли, Предраг Мики Манојловић, Мирјана Карановић, Мустафа Надаревић, Павле Вуисић и недавно преминула дива југословенског филма Мира Фурлан.

Филмски архиватор Кинотеке Републике Српске Борис Чворо истакао је да је вечерашња филмотека прва у овој години на Палама, те да им је циљ да публику подсјете на неке од најбољих филмова српског режисера.

“Филм жОтац на службеном путуж је Кустуричин други играни филм. Кустурица је са овим филмом освојио главну награду на фестивалу у Кану и већ тада је, у раној фази своје каријере, постао један од водећих европских режисера. Сценарио за филм писао је Абдулах Сидран, који је сценарио урадио и за први Кустуричин филм жСјећаш ли се Доли Белж”, навео је Чворо.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић изјавио је новинарима да је рад Кинотеке у прошлој години диктирала епидемиолошка ситуација, те изразио наду да ће започете пројекте реализовати ове године.

Лаловић је подсјетио да је прошле седмице Кинотека Републике Српске у галерији Културног центра у Требињу одржала изложбу филмских плаката под називом “Филмови које смо гледали”.

“У Требињу смо показали дио дигитализованих плаката које смо уобличили прошле године и уз то смо имали филмски програм. То је један од начина да се дислоцирамо из сједишта, одемо у друге градове и да промовишемо филмску умјетност, што је наша првобитна обавеза”, рекао је Лаловић.

Он је поручио да ће наставити са сличним програмима, колико им епидемиолошка ситуација дозволи.

Лаловић је истакао да имају у плану да и даље раде на продукцији, заједно са Матичном библиотеком Источног Сарајева, па су почели заједно да раде документарни филм о Јени Лигтенберг, која је 1993. године из Холандије допремила хуманитарну помоћ на Пале.

Према његовим ријечима, у наредном периоду Кинотека планира да заврши снимање документарно - играног филма о Горажданској штампарији, да раде и на прикупљању, обради и дигитализацији филмске грађе, као и да одрже филмски кампус на Палама за студенте са филмских академија.

Када је ријеч о пројекцији филмова, Лаловић је навео да ће у марту бити одржана филмотека под називом “Оригинал и римејк”, а на програму би требао да се нађе филм Акире Куросаве “Јоџимбо” /Тјелесна стража/ и римејк “За шаку долара”, који је без преузимања права на филм урадио Серђио Леоне.

Сутра ће се на програму Филмотеке наћи филм “Живот је чудо”, из 2006. године, а за тему има стари мотив о забрањеној љубави двоје љубавника на супротним странама у рату у БиХ.

Главне улоге повјерене су Славку Штимцу, Наташи Шолак, Весни Тривалић, Вуку Костићу и Александру Берчеку.

Кроз овај филм публика се први пут упознала са Дрвенградом, данас култним мјестом на Мокрој Гори, гдје се одржава филмски и музички фестивал “Кустендорф”.

Филм “Живот је чудо” приказан на званичној конкуренцији Канског фестивала, а добио је и престижну француску награду “Цезар” за најбољи филм ЕУ /рађен у копродукцији Србије и Француске/.

Филмотека се одржава у биоскопској сали Културног центра Пале са почетком у 18.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана