Prikazan film “Otac na službenom putu” Emira Kusturice

Srna
Prikazan film “Otac na službenom putu” Emira Kusturice

PALE - Film najpoznatijeg savremenog srpskog režisera Emira Kusturice “Otac na službenom putu”, iz 1985. godine, koji na suptilan način kritikuje političke turbulencije poslijeratne Jugoslavije i stvaranje zloglasnih radnih logora u to vrijeme, prikazan je večeras na Palama.

Glavne uloge u filmu tumače Moreno de Bartoli, Predrag Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević, Pavle Vuisić i nedavno preminula diva jugoslovenskog filma Mira Furlan.

Filmski arhivator Kinoteke Republike Srpske Boris Čvoro istakao je da je večerašnja filmoteka prva u ovoj godini na Palama, te da im je cilj da publiku podsjete na neke od najboljih filmova srpskog režisera.

“Film žOtac na službenom putuž je Kusturičin drugi igrani film. Kusturica je sa ovim filmom osvojio glavnu nagradu na festivalu u Kanu i već tada je, u ranoj fazi svoje karijere, postao jedan od vodećih evropskih režisera. Scenario za film pisao je Abdulah Sidran, koji je scenario uradio i za prvi Kusturičin film žSjećaš li se Doli Belž”, naveo je Čvoro.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović izjavio je novinarima da je rad Kinoteke u prošloj godini diktirala epidemiološka situacija, te izrazio nadu da će započete projekte realizovati ove godine.

Lalović je podsjetio da je prošle sedmice Kinoteka Republike Srpske u galeriji Kulturnog centra u Trebinju održala izložbu filmskih plakata pod nazivom “Filmovi koje smo gledali”.

“U Trebinju smo pokazali dio digitalizovanih plakata koje smo uobličili prošle godine i uz to smo imali filmski program. To je jedan od načina da se dislociramo iz sjedišta, odemo u druge gradove i da promovišemo filmsku umjetnost, što je naša prvobitna obaveza”, rekao je Lalović.

On je poručio da će nastaviti sa sličnim programima, koliko im epidemiološka situacija dozvoli.

Lalović je istakao da imaju u planu da i dalje rade na produkciji, zajedno sa Matičnom bibliotekom Istočnog Sarajeva, pa su počeli zajedno da rade dokumentarni film o Jeni Ligtenberg, koja je 1993. godine iz Holandije dopremila humanitarnu pomoć na Pale.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu Kinoteka planira da završi snimanje dokumentarno - igranog filma o Goraždanskoj štampariji, da rade i na prikupljanju, obradi i digitalizaciji filmske građe, kao i da održe filmski kampus na Palama za studente sa filmskih akademija.

Kada je riječ o projekciji filmova, Lalović je naveo da će u martu biti održana filmoteka pod nazivom “Original i rimejk”, a na programu bi trebao da se nađe film Akire Kurosave “Jodžimbo” /Tjelesna straža/ i rimejk “Za šaku dolara”, koji je bez preuzimanja prava na film uradio Serđio Leone.

Sutra će se na programu Filmoteke naći film “Život je čudo”, iz 2006. godine, a za temu ima stari motiv o zabranjenoj ljubavi dvoje ljubavnika na suprotnim stranama u ratu u BiH.

Glavne uloge povjerene su Slavku Štimcu, Nataši Šolak, Vesni Trivalić, Vuku Kostiću i Aleksandru Berčeku.

Kroz ovaj film publika se prvi put upoznala sa Drvengradom, danas kultnim mjestom na Mokroj Gori, gdje se održava filmski i muzički festival “Kustendorf”.

Film “Život je čudo” prikazan na zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala, a dobio je i prestižnu francusku nagradu “Cezar” za najbolji film EU /rađen u koprodukciji Srbije i Francuske/.

Filmoteka se održava u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 18.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana