Приказан документарни филм "Свети Сава - руска боја на српској застави"

Srna
Foto: Srna

ВИШЕГРАД - Пројекцијом документарног филма руске новинарке Анжелике Кареткине "Свети Сава - руска боја на српској застави", који је приказан вечерас у биоскопу "Доли Бел" у Андрићграду почело је обиљежавање Дана руских добровољаца.

Предсједник Удружења грађана Српско – руске заједнице Саво Цвјетиновић рекао је да је филм урађен са јако пуно љубави.

"Не смијемо дозволити да се вјековни ланац пријатељства и братства између Срба и Руса прекине и зато ми организујемо промоцију овог филма и овдје у Вишеграду, који је значајан у српско-руским односима. Вишеград је братски град Звениграда, једног дијела Москве, који је за Москву као Дедиње за Београд", истакао је Цвјетиновић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је општина Вишеград братска општина са дијелом московске области - Звениград и да су се прије неколико година побратимили како би ојачали братске везе.

Он је истакао да је прије мјесец дана боравио у Москви на Форуму мултиполарности, гдје био скуп русофила из цијелог свијета.

"Данас у Вишеграду имамо филм о Светом Сави, а сутра настављамо обиљежавање Дана руских добровољаца. Овдје је и споменик у знак сјећања на све погинуле руске који су свој живот дали у стварању Републике Српске", нагласио је Ђуревић.

Филм, снимљен у продукцији руског државног православног телевизијског канала "СПАС", посвећен је првом архиепископу Српске православне цркве и српском просвјетитељу Светом Сави.

Филм приказује мјеста која је Свети Сава посјећивао - древне манастире и планинску испосницу у којој се молио.

У филму се појављују Милош Биковић и његов брат – архимандрит Михаил /Биковић/, историчар, професор на Филозофском факултету у Београду Милош Ковић, виши савјетник Руског дома, истраживач на Катедри за савремену историју централне и југоисточне Европе на Институту за словенска истраживања Руске академије наука Георгиј Енгелгардт, као и свештенство Српске православне цркве.

Дан руских добровољаца биће обиљежен данас и сутра у Вишеграду у знак сјећања на тројицу Руса који су у борбама код овог града страдали 12. априла 1993. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана