Prikazan dokumentarni film "Sveti Sava - ruska boja na srpskoj zastavi"

Srna
Foto: Srna

VIŠEGRAD - Projekcijom dokumentarnog filma ruske novinarke Anželike Karetkine "Sveti Sava - ruska boja na srpskoj zastavi", koji je prikazan večeras u bioskopu "Doli Bel" u Andrićgradu počelo je obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca.

Predsjednik Udruženja građana Srpsko – ruske zajednice Savo Cvjetinović rekao je da je film urađen sa jako puno ljubavi.

"Ne smijemo dozvoliti da se vjekovni lanac prijateljstva i bratstva između Srba i Rusa prekine i zato mi organizujemo promociju ovog filma i ovdje u Višegradu, koji je značajan u srpsko-ruskim odnosima. Višegrad je bratski grad Zvenigrada, jednog dijela Moskve, koji je za Moskvu kao Dedinje za Beograd", istakao je Cvjetinović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je opština Višegrad bratska opština sa dijelom moskovske oblasti - Zvenigrad i da su se prije nekoliko godina pobratimili kako bi ojačali bratske veze.

On je istakao da je prije mjesec dana boravio u Moskvi na Forumu multipolarnosti, gdje bio skup rusofila iz cijelog svijeta.

"Danas u Višegradu imamo film o Svetom Savi, a sutra nastavljamo obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca. Ovdje je i spomenik u znak sjećanja na sve poginule ruske koji su svoj život dali u stvaranju Republike Srpske", naglasio je Đurević.

Film, snimljen u produkciji ruskog državnog pravoslavnog televizijskog kanala "SPAS", posvećen je prvom arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve i srpskom prosvjetitelju Svetom Savi.

Film prikazuje mjesta koja je Sveti Sava posjećivao - drevne manastire i planinsku isposnicu u kojoj se molio.

U filmu se pojavljuju Miloš Biković i njegov brat – arhimandrit Mihail /Biković/, istoričar, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković, viši savjetnik Ruskog doma, istraživač na Katedri za savremenu istoriju centralne i jugoistočne Evrope na Institutu za slovenska istraživanja Ruske akademije nauka Georgij Engelgardt, kao i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Dan ruskih dobrovoljaca biće obilježen danas i sutra u Višegradu u znak sjećanja na trojicu Rusa koji su u borbama kod ovog grada stradali 12. aprila 1993. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana