Приказан документарни филм “Страдање и васкрс Мариупоља”

Srna
Foto: Agencije

ТРЕБИЊЕ - Аутор документарног филма "Страдање и васкрс Мариупоља" Игор Дамјановић рекао је вечерас на промоцији у Требињу да је овим филмом желио да покаже објективну слику о Мариупољу, разарањима, патњи и страдању руског становништва на том подручју.

 


Дамјановић, који је ратни репортер, политиколог и новинар, рекао је новинарима да је желио да покаже слику коју ће у највећој мјери представљати непосредна свједочења цивила.

"Свједочења људи који су прошли страдање и увертира о догађајима како су се ствари одвијале од 2014. године, од државног удара у Кијеву, па до трагичног 24. фебруара када долази до рата Русије и Украјине, која доводи до великог страдања града. Приказани су најинтересантнији моменти борби за град", рекао је Дамјановић.

Он је додао да је филм сниман од прољећа до јесени прошле године, када почиње обнова града.

Владимир Спаић из требињског Удружења "Михољски збор", које је организатор ове промоције у Музеју Херцеговине, каже да је ово трећи догађај којИ приређују у Требињу.

Он је навео да су раније организовали и промоцију документарног филма "Доњецка Вратарница", руског аутора Наталије Батрајеве, као и романа "Сведок руског пролећа" аутора Николе Јовића.

"У плану имамо још догађаја, а све са циљем промоције руско-српског пријатељства и вриједности које баштине наша два народа", истакао је Спаић.

Филм "Страдање и васкрс Мариупоља" је приказан у Подгорици и Беранама, а ово је прво приказивање ван граница Црне Горе.

Дамјановић је добитник награде Удружења новинара Црне Горе, као и награде Удружења новинара Русије за објективно извјештавање, такође је уредник и извјештач на Телеграм каналу "Рат уживо". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана