Prikazan dokumentarni film “Stradanje i vaskrs Mariupolja”

Srna
Foto: Agencije

TREBINjE - Autor dokumentarnog filma "Stradanje i vaskrs Mariupolja" Igor Damjanović rekao je večeras na promociji u Trebinju da je ovim filmom želio da pokaže objektivnu sliku o Mariupolju, razaranjima, patnji i stradanju ruskog stanovništva na tom području.

 


Damjanović, koji je ratni reporter, politikolog i novinar, rekao je novinarima da je želio da pokaže sliku koju će u najvećoj mjeri predstavljati neposredna svjedočenja civila.

"Svjedočenja ljudi koji su prošli stradanje i uvertira o događajima kako su se stvari odvijale od 2014. godine, od državnog udara u Kijevu, pa do tragičnog 24. februara kada dolazi do rata Rusije i Ukrajine, koja dovodi do velikog stradanja grada. Prikazani su najinteresantniji momenti borbi za grad", rekao je Damjanović.

On je dodao da je film sniman od proljeća do jeseni prošle godine, kada počinje obnova grada.

Vladimir Spaić iz trebinjskog Udruženja "Miholjski zbor", koje je organizator ove promocije u Muzeju Hercegovine, kaže da je ovo treći događaj kojI priređuju u Trebinju.

On je naveo da su ranije organizovali i promociju dokumentarnog filma "Donjecka Vratarnica", ruskog autora Natalije Batrajeve, kao i romana "Svedok ruskog proleća" autora Nikole Jovića.

"U planu imamo još događaja, a sve sa ciljem promocije rusko-srpskog prijateljstva i vrijednosti koje baštine naša dva naroda", istakao je Spaić.

Film "Stradanje i vaskrs Mariupolja" je prikazan u Podgorici i Beranama, a ovo je prvo prikazivanje van granica Crne Gore.

Damjanović je dobitnik nagrade Udruženja novinara Crne Gore, kao i nagrade Udruženja novinara Rusije za objektivno izvještavanje, takođe je urednik i izvještač na Telegram kanalu "Rat uživo". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana