Преминула љепотица из Ниша: Глумила у другом наставку Бонда и прешла по трњу до звијезда

Глас Српске
Преминула љепотица из Ниша: Глумила у другом наставку Бонда и прешла по трњу до звијезда

Уколико сте љубитељ филмова о Џејмсу Бонду, онда сигурно знате за прелијепу Бониту из филма "Goldfinger"! А да ли сте знали да је Бонита у ствари Нишлијка Нађа Регин?

Српска глумица Нађа Регин, која се појавила у Бондовим филмовима "From Russa with love " (1963) и "Goldfinger" (1964), преминула је у 87. години живота, само недjељу дана након још једне Бондове дjевојке Таније Малет, пише Блиц жена.

"Јако нам је жао што је Нађа Регин преминула у 87. години живота. Наше мисли су са њеном породицом и пријатељима", пише на официјелној страници филмова 007 на Твитеру.

Иако у Нађиној званичној биографији стоји да је рођена у Нишу, европска филмска дива српског поријекла своје прве глумачке кораке начинила је у Краљеву, гдје је провела дјетињство, на приредбама за дјецу, а имала је тада само седам година.

Пут Нађе Регин до звијезда био је тежак. Њеног оца су октобра 1941. године у окупираном Краљеву стрељали Нијемци. Мајка Милка се потом са дјецом преселила у Београд, гдје је имала рођаке. Тамо је Милка написала роман "Свитања", док је Нађа похађала Седму женску гимназију и балетску школу.

Kасније, као студент Академије за позоришну умјетност 1949. године дебитовала је у остварењу "Прича о фабрици", режисера Владимира Погачића. За вријеме студија Нађа је снимила и домаће филмове "Чудотворни мач", режисера Војислава Нановића и "Фросина", а по дипломирању филмове "Ешелон др М", у режији Жике Митровића и копродукцијски филм "Кућа на обали", режисера Бошка Косановића.

Свој филмски поход на Европу ова Српкиња почела је 1963. године улогом у другом наставку авантура Џејмса Бонда - "Из Русије с љубављу", улогом дјевојке негативца Карима, док је наредне године у "Голдфингеру", улогом Боните постала и једна од Бондових дјевојака. Сарадња с глумцем Шоном Конеријем отворила јој је потом врата у свијету глуме.

До завршетка каријере снимила је чак 40 наслова у Енглеској и Њемачкој. Глумила је и у телевизијским серијама "Светац" са Роџером Муром, а касније и у "Осветницима" и "Опасном човјеку". Пензију је стекла радећи као сценариста на ББЦ-ју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана