Preminula ljepotica iz Niša: Glumila u drugom nastavku Bonda i prešla po trnju do zvijezda

Glas Srpske
Preminula ljepotica iz Niša: Glumila u drugom nastavku Bonda i prešla po trnju do zvijezda

Ukoliko ste ljubitelj filmova o Džejmsu Bondu, onda sigurno znate za prelijepu Bonitu iz filma "Goldfinger"! A da li ste znali da je Bonita u stvari Nišlijka Nađa Regin?

Srpska glumica Nađa Regin, koja se pojavila u Bondovim filmovima "From Russa with love " (1963) i "Goldfinger" (1964), preminula je u 87. godini života, samo nedjelju dana nakon još jedne Bondove djevojke Tanije Malet, piše Blic žena.

"Jako nam je žao što je Nađa Regin preminula u 87. godini života. Naše misli su sa njenom porodicom i prijateljima", piše na oficijelnoj stranici filmova 007 na Tviteru.

Iako u Nađinoj zvaničnoj biografiji stoji da je rođena u Nišu, evropska filmska diva srpskog porijekla svoje prve glumačke korake načinila je u Kraljevu, gdje je provela djetinjstvo, na priredbama za djecu, a imala je tada samo sedam godina.

Put Nađe Regin do zvijezda bio je težak. Njenog oca su oktobra 1941. godine u okupiranom Kraljevu streljali Nijemci. Majka Milka se potom sa djecom preselila u Beograd, gdje je imala rođake. Tamo je Milka napisala roman "Svitanja", dok je Nađa pohađala Sedmu žensku gimnaziju i baletsku školu.

Kasnije, kao student Akademije za pozorišnu umjetnost 1949. godine debitovala je u ostvarenju "Priča o fabrici", režisera Vladimira Pogačića. Za vrijeme studija Nađa je snimila i domaće filmove "Čudotvorni mač", režisera Vojislava Nanovića i "Frosina", a po diplomiranju filmove "Ešelon dr M", u režiji Žike Mitrovića i koprodukcijski film "Kuća na obali", režisera Boška Kosanovića.

Svoj filmski pohod na Evropu ova Srpkinja počela je 1963. godine ulogom u drugom nastavku avantura Džejmsa Bonda - "Iz Rusije s ljubavlju", ulogom djevojke negativca Karima, dok je naredne godine u "Goldfingeru", ulogom Bonite postala i jedna od Bondovih djevojaka. Saradnja s glumcem Šonom Konerijem otvorila joj je potom vrata u svijetu glume.

Do završetka karijere snimila je čak 40 naslova u Engleskoj i Njemačkoj. Glumila je i u televizijskim serijama "Svetac" sa Rodžerom Murom, a kasnije i u "Osvetnicima" i "Opasnom čovjeku". Penziju je stekla radeći kao scenarista na BBC-ju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana