Преминула глумица Мира Фурлан

ГС
Преминула глумица Мира Фурлан

БЕОГРАД - Глумица Мира Фурлан преминула је у 66. години.

Вијест о смрти глумице објављена је на њеном званичном"Твитер" налогу.

Она је преминула у сриједу, 20. јануара, али вијест је данас објављена.

Вијест је потврдио и њен пријатељ, аутор америчке научнофантастичне серије "Вавилон 5" Мајкл Страчински, у којој је Фурлан глумила амбасадорку Минбари Делен.

Он је додао и да је већ неко вријеме знао да јој се здравствено стање погоршало, али да су се надали најбољем.

- Ноћ је велике туге, јер је наша пријатељица и другарица пошла путем гдје је не можемо достићи. Али као и код свих ствари, временом ћемо је сустићи и вјерујем да ће имати много прича и много нових улога да подијели са свемиром - објавио је Страчински.

Мира Фурлан је рођена у Загребу 1955. године.

Глумила је у бројним југословенским филмовима, а током деведесетих година своју каријеру је наставила у Сједињеним Државама, гдје је, између осталог, глумила у познатим ТВ серијама "Вавилон 5" и "Изгубљени".

Као чланица Хрватског народног казалишта играла у многим филмовима. Један од њих је био и "Отац на службеном путу" (1985) Емира Кустурице, који је освојио "Златну палму" на Канском филмском фестивалу. Осамдесетих година кратко је наступала за рок-бенд "Ла Синема". Запамћене су улоге у филмовима "Киклоп" (1982) Антуна Врдољака, У раљама живота (1984) и "За срећу је потребно троје" (1986) Рајка Грлића и у филму "Лепота порока" (1986) Живка Николића.

Супруг јој је филмски редитељ Горан Гајић.

Њега је упознала 1986. године и убрзо су отпочели везу. Пошто је због љубави живјела на релацији Београд – Загреб, хрватски медији су је почетком деведесетих година оптужили да се приклонила Србији и објављивали текстове у којима су је називали издајицом.

Зато се 1991. године одселила у Америку гдје је отпочела потпуно нови живот.

У Хрватску се вратила 2002. године да би играла главну улогу у представи Радета Шербеџије.

У периоду од 2004. до 2008. глумила је у америчкој серији "Изгубљени" која је остварила планетарни успјех, а била је изузетно гледана и на овим просторима.

Убрзо је достигла изузетан углед у Америци те је 2014. добила понуду да предаје на филмској академији у Лос Анђелесу, а након тога и на Њујоршкој филмској академији.

У задње вријеме глумила је и у српским филмовима и серијама - "Диши дубоко", "Турнеја" и "Вратиће се роде".

У Лос Анђелесу снимила је музички албум "Пјесме из филмова који никад нису снимљени".  Повремено је писала колумну у сплитском магазину "Ферал трибјун".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана