Preminula glumica Mira Furlan

GS
Preminula glumica Mira Furlan

BEOGRAD - Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini.

Vijest o smrti glumice objavljena je na njenom zvaničnom"Tviter" nalogu.

Ona je preminula u srijedu, 20. januara, ali vijest je danas objavljena.

Vijest je potvrdio i njen prijatelj, autor američke naučnofantastične serije "Vavilon 5" Majkl Stračinski, u kojoj je Furlan glumila ambasadorku Minbari Delen.

On je dodao i da je već neko vrijeme znao da joj se zdravstveno stanje pogoršalo, ali da su se nadali najboljem.

- Noć je velike tuge, jer je naša prijateljica i drugarica pošla putem gdje je ne možemo dostići. Ali kao i kod svih stvari, vremenom ćemo je sustići i vjerujem da će imati mnogo priča i mnogo novih uloga da podijeli sa svemirom - objavio je Stračinski.

Mira Furlan je rođena u Zagrebu 1955. godine.

Glumila je u brojnim jugoslovenskim filmovima, a tokom devedesetih godina svoju karijeru je nastavila u Sjedinjenim Državama, gdje je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama "Vavilon 5" i "Izgubljeni".

Kao članica Hrvatskog narodnog kazališta igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i "Otac na službenom putu" (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio "Zlatnu palmu" na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend "La Sinema". Zapamćene su uloge u filmovima "Kiklop" (1982) Antuna Vrdoljaka, U raljama života (1984) i "Za sreću je potrebno troje" (1986) Rajka Grlića i u filmu "Lepota poroka" (1986) Živka Nikolića.

Suprug joj je filmski reditelj Goran Gajić.

Njega je upoznala 1986. godine i ubrzo su otpočeli vezu. Pošto je zbog ljubavi živjela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Zato se 1991. godine odselila u Ameriku gdje je otpočela potpuno novi život.

U Hrvatsku se vratila 2002. godine da bi igrala glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije.

U periodu od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji "Izgubljeni" koja je ostvarila planetarni uspjeh, a bila je izuzetno gledana i na ovim prostorima.

Ubrzo je dostigla izuzetan ugled u Americi te je 2014. dobila ponudu da predaje na filmskoj akademiji u Los Anđelesu, a nakon toga i na Njujorškoj filmskoj akademiji.

U zadnje vrijeme glumila je i u srpskim filmovima i serijama - "Diši duboko", "Turneja" i "Vratiće se rode".

U Los Anđelesu snimila je muzički album "Pjesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni".  Povremeno je pisala kolumnu u splitskom magazinu "Feral tribjun".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana