Премијера пете сезоне серије “Peaky Blinders” 25. августа: Политички немири и слом Томија Шелбија

Миланка Митрић
Премијера пете сезоне серије “Peaky Blinders” 25. августа: Политички немири и слом Томија Шелбија

Лондон - Пета сезона серије Стивена Најта, крими-сага једне породице, открива свијет бачен у немире након финансијске пропасти 1929. године. Прилике, али и несреће су на сваком кораку.

Када Томасу Шелбију (Килијан Марфи) приђе харизматични политичар са својим идејама о визији Британије, он схвата да ће његов одговор и све што од тог момента уради утицати не само на његову породицу, него и на читаву нацију.

Овако је описана радња дуго очекиване пете сезоне британске серије о бирмингемској банди “Peaky Blinders”, чија ће прва епизода премијерно бити приказана 25. августа на првом програму Би-Би-Сија.

Што се радње и увођења нових ликова тиче, поменути харизматик с којим ће Шелби имати сусрет је Освалд Мозли (којег ће глумити Сем Клефлин).

Освалд Мозли, свјетској историји познат као оснивач Британске уније фашиста (која је основана 1932. године), био је радикални десничар племићког поријекла и човјек који је хтио да направи нацистичку државу од Велике Британије.

Осим поменутих момената, фокус радње ће бити и на менталном стању Томија Шелбија. Осврћући се на политичку битку у коју ће упасти након хорора Првог свјетског рата, те на личне несреће, сезона ће преиспитивати и његове личне патње.

- Он је моћан лик. У исто вријеме, уз сопствену моћ увијек се сусретао са неким непријатељем. У овом свијету он има моћне непријатеље, али је сам себи највећи непријатељ, тако да се бори са самим собом. Посттрауматски стрес је нешто што никад не нестане, јер је реалност таква. Хтио сам да он, кад се врати, остане потпуно замрзнут у времену. И да све стане, као и он  - рекао је Најт.

Осврћући се на контекст личних проблема, на почетну летаргију лика, Најт је додао да је важно било градити га постепено, да би, суочавајући се свијетом, успио да се суочи са самим собом.

- Мало, помало, све је почело да избија из њега. Ћутао је, био нијем и летаргичан, а онда је дошао бол. Тад је почео да осјећа. Иако је прошло десет година од рата, он осјећа и није сигуран да то жели - додао је Најт.

Килијан Марфи је у једном ранијем разговору о предстојећој сезони објаснио да је Томијева унутрашња борба једнако тешка и мучна као и његов политички сукоб са Мозлијем.

- Ова сезона се доста осврће на унутрашње борбе и то је нешто стварно изузетно за одиграти - нагласио је Марфи и додао да је вјероватно Томи на ивици нервног слома, јер никако није процесуирао догађаје Првог свјетског рата на прави начин, те да никада није добио помоћ на прави начин.

У пету сезону, осим поменутих, враћају се и Пол Андерсон као Артур Шелби, Фин Кол као Мајкл Греј, Софи Рандл као Ејда Торн, те Хелен Мекрори као Поли Греј. Серију је створио Стивен Најт, а за режију су током неколико сезона били задужени различити режисери. Прва епизода премијерно је приказана 12. септембра 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана