Premijera pete sezone serije “Peaky Blinders” 25. avgusta: Politički nemiri i slom Tomija Šelbija

Milanka Mitrić
Premijera pete sezone serije “Peaky Blinders” 25. avgusta: Politički nemiri i slom Tomija Šelbija

London - Peta sezona serije Stivena Najta, krimi-saga jedne porodice, otkriva svijet bačen u nemire nakon finansijske propasti 1929. godine. Prilike, ali i nesreće su na svakom koraku.

Kada Tomasu Šelbiju (Kilijan Marfi) priđe harizmatični političar sa svojim idejama o viziji Britanije, on shvata da će njegov odgovor i sve što od tog momenta uradi uticati ne samo na njegovu porodicu, nego i na čitavu naciju.

Ovako je opisana radnja dugo očekivane pete sezone britanske serije o birmingemskoj bandi “Peaky Blinders”, čija će prva epizoda premijerno biti prikazana 25. avgusta na prvom programu Bi-Bi-Sija.

Što se radnje i uvođenja novih likova tiče, pomenuti harizmatik s kojim će Šelbi imati susret je Osvald Mozli (kojeg će glumiti Sem Kleflin).

Osvald Mozli, svjetskoj istoriji poznat kao osnivač Britanske unije fašista (koja je osnovana 1932. godine), bio je radikalni desničar plemićkog porijekla i čovjek koji je htio da napravi nacističku državu od Velike Britanije.

Osim pomenutih momenata, fokus radnje će biti i na mentalnom stanju Tomija Šelbija. Osvrćući se na političku bitku u koju će upasti nakon horora Prvog svjetskog rata, te na lične nesreće, sezona će preispitivati i njegove lične patnje.

- On je moćan lik. U isto vrijeme, uz sopstvenu moć uvijek se susretao sa nekim neprijateljem. U ovom svijetu on ima moćne neprijatelje, ali je sam sebi najveći neprijatelj, tako da se bori sa samim sobom. Posttraumatski stres je nešto što nikad ne nestane, jer je realnost takva. Htio sam da on, kad se vrati, ostane potpuno zamrznut u vremenu. I da sve stane, kao i on  - rekao je Najt.

Osvrćući se na kontekst ličnih problema, na početnu letargiju lika, Najt je dodao da je važno bilo graditi ga postepeno, da bi, suočavajući se svijetom, uspio da se suoči sa samim sobom.

- Malo, pomalo, sve je počelo da izbija iz njega. Ćutao je, bio nijem i letargičan, a onda je došao bol. Tad je počeo da osjeća. Iako je prošlo deset godina od rata, on osjeća i nije siguran da to želi - dodao je Najt.

Kilijan Marfi je u jednom ranijem razgovoru o predstojećoj sezoni objasnio da je Tomijeva unutrašnja borba jednako teška i mučna kao i njegov politički sukob sa Mozlijem.

- Ova sezona se dosta osvrće na unutrašnje borbe i to je nešto stvarno izuzetno za odigrati - naglasio je Marfi i dodao da je vjerovatno Tomi na ivici nervnog sloma, jer nikako nije procesuirao događaje Prvog svjetskog rata na pravi način, te da nikada nije dobio pomoć na pravi način.

U petu sezonu, osim pomenutih, vraćaju se i Pol Anderson kao Artur Šelbi, Fin Kol kao Majkl Grej, Sofi Randl kao Ejda Torn, te Helen Mekrori kao Poli Grej. Seriju je stvorio Stiven Najt, a za režiju su tokom nekoliko sezona bili zaduženi različiti režiseri. Prva epizoda premijerno je prikazana 12. septembra 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana