Премијера филма "Дара из Јасеновца" 5. фебруара у САД

Танјуг
Foto: Printscreen/Youtube

БЕОГРАД- Диструбутерска кућа "101 Студио" закључила је и званично уговор о америчким правима за филм "Дара из Јасеновца", редитеља Предрага Антонијевића, остварења које је изабрано за српског кандидата за 93. награду Америчке академије филмске науке и умјетности "Оскар", саопштили су продуценти филма.

Премијера филма у САД је најављена за 5. фебруар.

Главне улоге у овом историјском дугометражном-играном филму повјерене су Биљани Чекић у улози Даре, Златану Видовићу, Николини Фригановић, Наташи Нинковић, Ањи Станић.

Смјештена у 1940-е, слика прати младу Дару (Биљана Чекић) у Хрватској док се суочава са страхотама ере Холокауста након што је заједно са мајком и браћом и сестрама послана у комплекс концентрационих логора познат као Јасеновац.

Објекат је био једини оперативни логор смрти током Другог свјетског рата који нису створили или водили Нијемци, али његови надзорници нису били ништа мање немилосрдни или окрутни.

Под надзором опаких емисара фашистичке усташке владе, логор је коришћен за убијање Срба, Јевреја и Рома - и поновно образовање мале дјеце која се сматрају вриједним рехабилитације.

Док се око ње одвијају неизрецива звјерства, млада Дара мора да призове огромну храброст да заштити свог малољетног брата од страшне судбине, да заштити сопствени опстанак и зацрта несигурни пут ка слободи.

Иначе, пројекат је у "101 Студио" стигао под "управљачком палицом" члана Извршног одбора Студија 101- Рона Бурклеа, који је поручио да је годинама изузетно поштовао рад редитеља Предрага Антонијевића и додао своја запажања о филму.

"Дирнула ме је непозната прича испричана о Дари из Јасеновца. Вјерујем да ће публика цијенити умјетност која је кроз очи малог дјетета испричала ову убједљиву причу" казао је извршни директор "101 Студија" Давид Гласер.

Он истиче да је "Дара из Јасеновца" први играни филм који разозткрива злочине како каже "ноторно бруталног концентрационог логора Јасеновац".

"На нама је одговорност да испричамо ову невјероватну причу, а Студио 101 осјећа се привилегованим да америчку публику упозна са филмом" напомиње Гласер.

Филм су продуцирали Прадраг Антонијевић и Макса Ћатовић, а сценарио потписује Наташа Дракулић.

Подсјетимо, филм је подржала Влада Републике Србије, као и Филмски центар Србије, а дистрибутер филма је МЦФ МегаЦом Филм.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана