Premijera filma "Dara iz Jasenovca" 5. februara u SAD

Tanjug
Foto: Printscreen/Youtube

BEOGRAD- Distrubuterska kuća "101 Studio" zaključila je i zvanično ugovor o američkim pravima za film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Antonijevića, ostvarenja koje je izabrano za srpskog kandidata za 93. nagradu Američke akademije filmske nauke i umjetnosti "Oskar", saopštili su producenti filma.

Premijera filma u SAD je najavljena za 5. februar.

Glavne uloge u ovom istorijskom dugometražnom-igranom filmu povjerene su Biljani Čekić u ulozi Dare, Zlatanu Vidoviću, Nikolini Friganović, Nataši Ninković, Anji Stanić.

Smještena u 1940-e, slika prati mladu Daru (Biljana Čekić) u Hrvatskoj dok se suočava sa strahotama ere Holokausta nakon što je zajedno sa majkom i braćom i sestrama poslana u kompleks koncentracionih logora poznat kao Jasenovac.

Objekat je bio jedini operativni logor smrti tokom Drugog svjetskog rata koji nisu stvorili ili vodili Nijemci, ali njegovi nadzornici nisu bili ništa manje nemilosrdni ili okrutni.

Pod nadzorom opakih emisara fašističke ustaške vlade, logor je korišćen za ubijanje Srba, Jevreja i Roma - i ponovno obrazovanje male djece koja se smatraju vrijednim rehabilitacije.

Dok se oko nje odvijaju neizreciva zvjerstva, mlada Dara mora da prizove ogromnu hrabrost da zaštiti svog maloljetnog brata od strašne sudbine, da zaštiti sopstveni opstanak i zacrta nesigurni put ka slobodi.

Inače, projekat je u "101 Studio" stigao pod "upravljačkom palicom" člana Izvršnog odbora Studija 101- Rona Burklea, koji je poručio da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao svoja zapažanja o filmu.

"Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Vjerujem da će publika cijeniti umjetnost koja je kroz oči malog djeteta ispričala ovu ubjedljivu priču" kazao je izvršni direktor "101 Studija" David Glaser.

On ističe da je "Dara iz Jasenovca" prvi igrani film koji razoztkriva zločine kako kaže "notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac".

"Na nama je odgovornost da ispričamo ovu nevjerovatnu priču, a Studio 101 osjeća se privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom" napominje Glaser.

Film su producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario potpisuje Nataša Drakulić.

Podsjetimo, film je podržala Vlada Republike Srbije, kao i Filmski centar Srbije, a distributer filma je MCF MegaCom Film.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana