Премијера филма "48 сати и 1 минут": Трилер инспирисан случајем Тијане Јурић

Бранислав Предојевић
Премијера филма "48 сати и 1 минут": Трилер инспирисан случајем Тијане Јурић

БАЊАЛУКА - Филм "48 сати и 1 минут", српско-америчка копродукција инспирисана трагичном судбином дјевојчице Тијане Јурић вечерас од 19.45 часова биће премијерно приказан у биоскопу "Синеплекс Палас".

У питању је психолошки трилер у режији Мајкла Тијера и Соње Рајачић (алијас Соње Алекс), посвећен Тијани Јурић, чије је трагично страдање прије тачно 10 година оставило дубок ожиљак у јавности, а који има за циљ да умјетност искористи као средство да би подигла свијест о несталој и отетој дјеци. Прича прати Александру (Рајачић) која се враћа у своју отаџбину, двије деценије након рата, са жељом да, у духу српске културе, одгаја кћерку. Породична идила, међутим, бива уништена отмицом њене петогодишње Лене, а изјава дежурног полицајца да се дјеца обично појаве до јутра, као оправдање за непокретање истраге док не прође 48 сати, натераће мајку да се сама упути на улице Београда, у лавиринт страха и непознатог. Сања Рајачић, иначе глумица, написала је сценарио за овај филм, а уједно је и коредитељка.

- Хтела сам да кроз своју уметност допринесем промени закона и тада је и настао овај филм. Доста дуго сам гледала који филм да пишем и онда се десило све то са Тијаном. Обожавам децу и јако сам емотивно реаговала и потресла се због свега што се десило. Филм није рађен по истинитој причи, али је инспирација за њега био Тијанин случај. Желела сам да прикажем ову причу на најреалнији могући начин, имали смо искусног редитеља који је заједно са мном радио, али хтела сам да му помогнем у свему томе, да то буде што реалније. И из тог разлога сам ушла и у режисерске воде - рекла је Рајачићева. У филму се појављује фантастична глумачка екипа - Наташа Нинковић, Раша Буквић, Вања Ејдус, Марина Ћосић, као и Марко Живић, коме је ово била посљедња улога. И Небојша Глоговац је имао жељу да заврши овај филм, нажалост није успио због болести. Наслов филма се односи на закон који је постојао, а по којем полиција не започиње истрагу док не прође тај период.

A movie poster with a group of peopleDescription automatically generated

- Тај један минут може да има и значење тог малог трачка наде да дете буде пронађено, а исто тако може и да има значење колико за један минут може да се изгуби нешто најдрагоценије на свету, у нашој породици и да се никада више не поврати - рекла је Рајачићева.

Млада глумица Клара Хрвановић, која се прославила улогом у филму Раше Андрића "Лето када сам научила да летим", у филму "48 сати и 1 минут" има захтјевну улогу дјевојчице инспирисане ликом Тијане Јурић.

- Мени је у припремању ове улоге Сања највише помогла и Мајк, режисер. Они су ми објашњавали ту причу, с обзиром на то да сам имала десет година тада и уводили ме на неки сигурнији начин да ја не бих имала последице од целе те приче. Али су ме уводили тако да ја знам колика је важност ове приче и колика је важност овог пројекта - рекла је Хрнић.

Копродукција

Пошто је намјера Сање Рајачић била да споји умјетнике и из Америке и Србије, одлучено је да се снима у Србији, али у већем дијелу филма се говори на енглеском, јер то није само прича која мучи нас, већ проблем у Европи и у цијелом свијету.

Како наглашава Рајачићева, сарадња са породицом Јурић је била веома успјешна и помогли су продукцију на сваком кораку. Игор Јурић је присуствовао премијерној пројекцији у Београду са дистрибутерима из "Мегаком филма".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана