Premijera filma "48 sati i 1 minut": Triler inspirisan slučajem Tijane Jurić

Branislav Predojević
Premijera filma "48 sati i 1 minut": Triler inspirisan slučajem Tijane Jurić

BANjALUKA - Film "48 sati i 1 minut", srpsko-američka koprodukcija inspirisana tragičnom sudbinom djevojčice Tijane Jurić večeras od 19.45 časova biće premijerno prikazan u bioskopu "Sinepleks Palas".

U pitanju je psihološki triler u režiji Majkla Tijera i Sonje Rajačić (alijas Sonje Aleks), posvećen Tijani Jurić, čije je tragično stradanje prije tačno 10 godina ostavilo dubok ožiljak u javnosti, a koji ima za cilj da umjetnost iskoristi kao sredstvo da bi podigla svijest o nestaloj i otetoj djeci. Priča prati Aleksandru (Rajačić) koja se vraća u svoju otadžbinu, dvije decenije nakon rata, sa željom da, u duhu srpske kulture, odgaja kćerku. Porodična idila, međutim, biva uništena otmicom njene petogodišnje Lene, a izjava dežurnog policajca da se djeca obično pojave do jutra, kao opravdanje za nepokretanje istrage dok ne prođe 48 sati, nateraće majku da se sama uputi na ulice Beograda, u lavirint straha i nepoznatog. Sanja Rajačić, inače glumica, napisala je scenario za ovaj film, a ujedno je i korediteljka.

- Htela sam da kroz svoju umetnost doprinesem promeni zakona i tada je i nastao ovaj film. Dosta dugo sam gledala koji film da pišem i onda se desilo sve to sa Tijanom. Obožavam decu i jako sam emotivno reagovala i potresla se zbog svega što se desilo. Film nije rađen po istinitoj priči, ali je inspiracija za njega bio Tijanin slučaj. Želela sam da prikažem ovu priču na najrealniji mogući način, imali smo iskusnog reditelja koji je zajedno sa mnom radio, ali htela sam da mu pomognem u svemu tome, da to bude što realnije. I iz tog razloga sam ušla i u režiserske vode - rekla je Rajačićeva. U filmu se pojavljuje fantastična glumačka ekipa - Nataša Ninković, Raša Bukvić, Vanja Ejdus, Marina Ćosić, kao i Marko Živić, kome je ovo bila posljednja uloga. I Nebojša Glogovac je imao želju da završi ovaj film, nažalost nije uspio zbog bolesti. Naslov filma se odnosi na zakon koji je postojao, a po kojem policija ne započinje istragu dok ne prođe taj period.

A movie poster with a group of peopleDescription automatically generated

- Taj jedan minut može da ima i značenje tog malog tračka nade da dete bude pronađeno, a isto tako može i da ima značenje koliko za jedan minut može da se izgubi nešto najdragocenije na svetu, u našoj porodici i da se nikada više ne povrati - rekla je Rajačićeva.

Mlada glumica Klara Hrvanović, koja se proslavila ulogom u filmu Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim", u filmu "48 sati i 1 minut" ima zahtjevnu ulogu djevojčice inspirisane likom Tijane Jurić.

- Meni je u pripremanju ove uloge Sanja najviše pomogla i Majk, režiser. Oni su mi objašnjavali tu priču, s obzirom na to da sam imala deset godina tada i uvodili me na neki sigurniji način da ja ne bih imala posledice od cele te priče. Ali su me uvodili tako da ja znam kolika je važnost ove priče i kolika je važnost ovog projekta - rekla je Hrnić.

Koprodukcija

Pošto je namjera Sanje Rajačić bila da spoji umjetnike i iz Amerike i Srbije, odlučeno je da se snima u Srbiji, ali u većem dijelu filma se govori na engleskom, jer to nije samo priča koja muči nas, već problem u Evropi i u cijelom svijetu.

Kako naglašava Rajačićeva, saradnja sa porodicom Jurić je bila veoma uspješna i pomogli su produkciju na svakom koraku. Igor Jurić je prisustvovao premijernoj projekciji u Beogradu sa distributerima iz "Megakom filma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana