Празник седме умјетности у “Ноћима боје лаванде”

Илијана Божић
Празник седме умјетности у “Ноћима боје лаванде”

ТРЕБИЊЕ - Љубитељи седме умјетности уживаће у “Ноћима боје лаванде” које ће бити испуњене квалитетним домаћим и европским филмовима, дружењима са глумцима, ликовним изложбама, промоцијама књига и музичким концертима на 10. Фестивалу медитеранског и европског филма који ће бити отворен овог викенда (недјеља) у Требињу.

На манифестацији ће бити приказано 36 високо котираних европских и медитеранских филмова, од тога 18 играних и 17 документарних, али и један дјечији филм. Требињци ће у филмској умјетности моћи да уживају до 5. августа, а улаз је као и свих година до сада слободан.

Овогодишњи добитници награда “Златни платан” за изразит допринос евромедитеранској кинематографији су српска глумица, краљица комедије Весна Тривалић и глумац Бранимир Поповић.

- За њу смо навијали у “Бољем животу”, због ње смо плакали у “Вратиће се роде”, бодрили је у “Лајању на звезде”, дивили се у “Сенкама над Балканом”, смејали се у “Породичном благу” и волели у “Отвореним вратима”. Она је Љиљана Поповић, она је Душанка, она је Дана Јелинић, она је поднаредница Драгиња, она је Бисенија Гавриловић, она је Катарина Анђелић Цакана - саопштили су организатори.

Како су казали, награде ће бити уручене током церемоније свечаног отварања на платоу испред хотела “Платани”, а након свечане церемоније и концерта Бети Ђорђевић и “Олд хет оркестра” услиједиће прави филмски празник.

- Филмске пројекције одржаваће се на пет локација у Требињу и то у љетној башти Дома младих, у дворишту Музеја Херцеговине, на тераси хотела “Леотар”, у башти хотела “SWISS Industry” и башти хотела “Платани” - навели су организатори.  

Филм “Кроз Требиње са Јованом Дучићем - Херцеговина на филму”, у режији Тамаре Стојановић, Саре Арве и Ивана Праштала, биће приказан послије свечаног отварања, и то у 20.30 часова на платоу испред хотела “Платани”. У исто вријеме биће емитовани и филмови “Часови пливања”, редитеља Димитриса Гиоузепаса из Грчке, “Пуцњи у Марсеју”, Гордана Матића из Србије и “Паралелне мајке” Педра Алмодовара у копродукцији Шпаније и Француске.

Исте вечери, у дворишту Музеја Херцеговине, од 21 час биће приказани филмови “У спомен на Драгишу Кашиковића и Иванку”, редитеља Банета Милошевића из Србије, те словеначко остварење “Некада је било људи” Горана Војновића.

Испред хотела “SWISS Industry” са почетком у 19 часова биће приказан филм “Мој тата хот дог” режисерке Анук Фортунијер, рађен у белгијско-њемачкој продукцији.

У оквиру манифестације у уторак ће бити отворена изложба “Кино око” умјетнице Јелене Јелаче у Центру за културу Требиње.

Програм

У оквиру фестивала у понедјељак у 12 часова биће одржан програм “Кафа са глумцима”. Исте вечери на љетној сцени Дома младих Требиње у 20.30 биће приказани филмови “Да сам ја птица”, “Не играј на Енглезе” и “Послије зиме”. Програм ће бити настављен у дворишту Музеја Херцеговине, када ће у 21 час бити емитована остварења “Чвор”, “Има наде” и “Све време”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана