Praznik sedme umjetnosti u “Noćima boje lavande”

Ilijana Božić
Praznik sedme umjetnosti u “Noćima boje lavande”

TREBINjE - Ljubitelji sedme umjetnosti uživaće u “Noćima boje lavande” koje će biti ispunjene kvalitetnim domaćim i evropskim filmovima, druženjima sa glumcima, likovnim izložbama, promocijama knjiga i muzičkim koncertima na 10. Festivalu mediteranskog i evropskog filma koji će biti otvoren ovog vikenda (nedjelja) u Trebinju.

Na manifestaciji će biti prikazano 36 visoko kotiranih evropskih i mediteranskih filmova, od toga 18 igranih i 17 dokumentarnih, ali i jedan dječiji film. Trebinjci će u filmskoj umjetnosti moći da uživaju do 5. avgusta, a ulaz je kao i svih godina do sada slobodan.

Ovogodišnji dobitnici nagrada “Zlatni platan” za izrazit doprinos evromediteranskoj kinematografiji su srpska glumica, kraljica komedije Vesna Trivalić i glumac Branimir Popović.

- Za nju smo navijali u “Boljem životu”, zbog nje smo plakali u “Vratiće se rode”, bodrili je u “Lajanju na zvezde”, divili se u “Senkama nad Balkanom”, smejali se u “Porodičnom blagu” i voleli u “Otvorenim vratima”. Ona je Ljiljana Popović, ona je Dušanka, ona je Dana Jelinić, ona je podnarednica Draginja, ona je Bisenija Gavrilović, ona je Katarina Anđelić Cakana - saopštili su organizatori.

Kako su kazali, nagrade će biti uručene tokom ceremonije svečanog otvaranja na platou ispred hotela “Platani”, a nakon svečane ceremonije i koncerta Beti Đorđević i “Old het orkestra” uslijediće pravi filmski praznik.

- Filmske projekcije održavaće se na pet lokacija u Trebinju i to u ljetnoj bašti Doma mladih, u dvorištu Muzeja Hercegovine, na terasi hotela “Leotar”, u bašti hotela “SWISS Industry” i bašti hotela “Platani” - naveli su organizatori.  

Film “Kroz Trebinje sa Jovanom Dučićem - Hercegovina na filmu”, u režiji Tamare Stojanović, Sare Arve i Ivana Praštala, biće prikazan poslije svečanog otvaranja, i to u 20.30 časova na platou ispred hotela “Platani”. U isto vrijeme biće emitovani i filmovi “Časovi plivanja”, reditelja Dimitrisa Giouzepasa iz Grčke, “Pucnji u Marseju”, Gordana Matića iz Srbije i “Paralelne majke” Pedra Almodovara u koprodukciji Španije i Francuske.

Iste večeri, u dvorištu Muzeja Hercegovine, od 21 čas biće prikazani filmovi “U spomen na Dragišu Kašikovića i Ivanku”, reditelja Baneta Miloševića iz Srbije, te slovenačko ostvarenje “Nekada je bilo ljudi” Gorana Vojnovića.

Ispred hotela “SWISS Industry” sa početkom u 19 časova biće prikazan film “Moj tata hot dog” režiserke Anuk Fortunijer, rađen u belgijsko-njemačkoj produkciji.

U okviru manifestacije u utorak će biti otvorena izložba “Kino oko” umjetnice Jelene Jelače u Centru za kulturu Trebinje.

Program

U okviru festivala u ponedjeljak u 12 časova biće održan program “Kafa sa glumcima”. Iste večeri na ljetnoj sceni Doma mladih Trebinje u 20.30 biće prikazani filmovi “Da sam ja ptica”, “Ne igraj na Engleze” i “Poslije zime”. Program će biti nastavljen u dvorištu Muzeja Hercegovine, kada će u 21 čas biti emitovana ostvarenja “Čvor”, “Ima nade” i “Sve vreme”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana