Повратак “Сенки над Балканом”: Од Калуђера очекујте неочекивано

Александра Глишић
Повратак “Сенки над Балканом”: Од Калуђера очекујте неочекивано

БЕОГРАД - Ко је сљедећа жртва, а ко ће пронаћи нову љубав? Мистерија, адреналин, страст, моћ, новац, само су неке од линија које смо пратили у првој сезони серије “Сенке над Балканом” Драгана Бјелогрлића, а 11. новембра стижу стари, али и неки нови јунаци.

Шта нас то очекује у новој сезони за “Глас Српске” откривају писац сценарија Дејан Стојиљковић и један од главних глумаца Гордан Кичић.   

- Нову сезону посматрам као искорак напред. Гламурознија је, комплекснија и са много више акције. Мислим да смо подигли квалитет на ниво више што се тиче продукције, сценарија, глуме... А ту су и појачања у виду Весне Тривалић, Богдана Диклића, Леоне Парамински... И нарочито младог Марка Грабежа, којем ће ова улога сигурно унапредити каријеру - истиче Стојиљковић. 

Напомиње да у наставку нећемо гледати Русе и принца Ђорђа Карађорђевића.  

- Генерал Живковић је у немилости и моћ му опада. Ситуација је другачија, све се дешава шест година касније и многи јунаци су на местима где их најмање очекујемо... Тане је напустио полицију, а бивши начелник Димитријевић се крије у Јатаган-мали... Станко се вратио из Швајцарске и сад је он главни инспектор у Главњачи. Разведен је, неснађен и несрећан. Андрија Кузмановић бриљира играјући га - открива Стојиљковић.

Такође, читава прича око Жрнова, споменика Незнаном јунаку и солунског процеса ће, вјерује, публици бити врло занимљива. Писац најављује више драме, али и више акције.

Признаје да му је најзахтјевнија улога био лик Алимпија Мирића Калуђера, којег тумачи Гордан Кичић.

- Овај лик је истовремено социопата, психопата, галантни господин, изузетно интелигентна и образована особа, едиповац, садиста, манипулатор и патолошки лажов. Срећом, тумачи га феноменални Гордан Кичић, који је улогу изнео мајсторски. Калуђер му је улога каријере. А у другој сезони је још луђи и бољи. Што се тиче тог конкретног лика - очекујте неочекивано - најавио је Стојиљковић.

Гордан Кичић открива да је Алимпије Мирић у међувремену постао саставни дио естаблишмента. 

- Калуђер сада има легалан посао и гледа да што више иде у том правцу, јер му је то јако битно. Али са друге стране, пошто је у власти, још је више корупције и акција којима се они баве, него у првом делу. Сада је то већ део државног апарата. Углавном, са Алимпијем крећемо из једне врло лепе и лагодне позиције. Он је профитирао и осећа се врло угодно у наставку “Сенки”. Он је власник једног великог клуба и просто ужива у томе - испричао је Кичић.

За писца Дејана Стојиљковића ово није први пројекат гдје се ухватио у коштац са оваквим темама. 

- Мистерија и историја су инспиративне саме по себи. То долази некако природно, нарочито ако живиш на Балкану, где историје и мистерије има на сваком кораку. Ја сам, додатно, човек који од малена воли такве ствари, стрипове, жанровску литературу, филмове... - истиче Стојиљковић. 

Када је ријеч о “Сенкама”, категоричан је да је све резултат строге дисциплине.

- Не верујем у инспирацију. То је за аматере. Верујем у таленат и напоран рад. Мислим да се то види на екрану - каже Стојиљковић.
 

Професионалци на дјелу 

“Сенке над Балканом” постале су феномен већ послије емитовања прве епизоде прве сезоне. 

- Ту није пресудио само један детаљ. То је просто резултат синергије озбиљних професионалаца који су изгарали у свом послу. Ако радиш вредно и поштено - резултат дође сам од себе - сматра Дејан Стојиљковић. 

 

Нова и стара лица 

У другој сезони популарне серије играју Драган Бјелогрлић, Андрија Кузмановић, Марија Бергам, Ненад Јездић, Горан Богдан, Јована Стојиљковић, Милош Самолов, Срђан Жика Тодоровић, Гордан Кичић, Никола Ђуричко, Небојша Дугалић, Бранимир Брстина, Марко Живић... Међу новим глумцима, осим Леоне Парамински, Богдана Диклића, Весне Тривалић и Марка Грабежа, су и Наташа Нинковић и Игор Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана