Povratak “Senki nad Balkanom”: Od Kaluđera očekujte neočekivano

Aleksandra Glišić
Povratak “Senki nad Balkanom”: Od Kaluđera očekujte neočekivano

BEOGRAD - Ko je sljedeća žrtva, a ko će pronaći novu ljubav? Misterija, adrenalin, strast, moć, novac, samo su neke od linija koje smo pratili u prvoj sezoni serije “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića, a 11. novembra stižu stari, ali i neki novi junaci.

Šta nas to očekuje u novoj sezoni za “Glas Srpske” otkrivaju pisac scenarija Dejan Stojiljković i jedan od glavnih glumaca Gordan Kičić.   

- Novu sezonu posmatram kao iskorak napred. Glamuroznija je, kompleksnija i sa mnogo više akcije. Mislim da smo podigli kvalitet na nivo više što se tiče produkcije, scenarija, glume... A tu su i pojačanja u vidu Vesne Trivalić, Bogdana Diklića, Leone Paraminski... I naročito mladog Marka Grabeža, kojem će ova uloga sigurno unaprediti karijeru - ističe Stojiljković. 

Napominje da u nastavku nećemo gledati Ruse i princa Đorđa Karađorđevića.  

- General Živković je u nemilosti i moć mu opada. Situacija je drugačija, sve se dešava šest godina kasnije i mnogi junaci su na mestima gde ih najmanje očekujemo... Tane je napustio policiju, a bivši načelnik Dimitrijević se krije u Jatagan-mali... Stanko se vratio iz Švajcarske i sad je on glavni inspektor u Glavnjači. Razveden je, nesnađen i nesrećan. Andrija Kuzmanović briljira igrajući ga - otkriva Stojiljković.

Takođe, čitava priča oko Žrnova, spomenika Neznanom junaku i solunskog procesa će, vjeruje, publici biti vrlo zanimljiva. Pisac najavljuje više drame, ali i više akcije.

Priznaje da mu je najzahtjevnija uloga bio lik Alimpija Mirića Kaluđera, kojeg tumači Gordan Kičić.

- Ovaj lik je istovremeno sociopata, psihopata, galantni gospodin, izuzetno inteligentna i obrazovana osoba, edipovac, sadista, manipulator i patološki lažov. Srećom, tumači ga fenomenalni Gordan Kičić, koji je ulogu izneo majstorski. Kaluđer mu je uloga karijere. A u drugoj sezoni je još luđi i bolji. Što se tiče tog konkretnog lika - očekujte neočekivano - najavio je Stojiljković.

Gordan Kičić otkriva da je Alimpije Mirić u međuvremenu postao sastavni dio establišmenta. 

- Kaluđer sada ima legalan posao i gleda da što više ide u tom pravcu, jer mu je to jako bitno. Ali sa druge strane, pošto je u vlasti, još je više korupcije i akcija kojima se oni bave, nego u prvom delu. Sada je to već deo državnog aparata. Uglavnom, sa Alimpijem krećemo iz jedne vrlo lepe i lagodne pozicije. On je profitirao i oseća se vrlo ugodno u nastavku “Senki”. On je vlasnik jednog velikog kluba i prosto uživa u tome - ispričao je Kičić.

Za pisca Dejana Stojiljkovića ovo nije prvi projekat gdje se uhvatio u koštac sa ovakvim temama. 

- Misterija i istorija su inspirativne same po sebi. To dolazi nekako prirodno, naročito ako živiš na Balkanu, gde istorije i misterije ima na svakom koraku. Ja sam, dodatno, čovek koji od malena voli takve stvari, stripove, žanrovsku literaturu, filmove... - ističe Stojiljković. 

Kada je riječ o “Senkama”, kategoričan je da je sve rezultat stroge discipline.

- Ne verujem u inspiraciju. To je za amatere. Verujem u talenat i naporan rad. Mislim da se to vidi na ekranu - kaže Stojiljković.
 

Profesionalci na djelu 

“Senke nad Balkanom” postale su fenomen već poslije emitovanja prve epizode prve sezone. 

- Tu nije presudio samo jedan detalj. To je prosto rezultat sinergije ozbiljnih profesionalaca koji su izgarali u svom poslu. Ako radiš vredno i pošteno - rezultat dođe sam od sebe - smatra Dejan Stojiljković. 

 

Nova i stara lica 

U drugoj sezoni popularne serije igraju Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Nenad Jezdić, Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Miloš Samolov, Srđan Žika Todorović, Gordan Kičić, Nikola Đuričko, Nebojša Dugalić, Branimir Brstina, Marko Živić... Među novim glumcima, osim Leone Paraminski, Bogdana Diklića, Vesne Trivalić i Marka Grabeža, su i Nataša Ninković i Igor Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana