Потонула гледаност Оскара: Бројке најгоре у историји додjеле

Г.С.
Потонула гледаност Оскара: Бројке најгоре у историји додjеле

Гледаност посљедње свечане доделе Оскара је пала на 9.85 милиона телевизијских гледалаца у САД-у, што је пад од више од 58 одсто у односу на годину дана раније и најнижа је у историји, показују подаци канала АБЦ који је преносио додјелу.

Почетком 2020., прије пандемије која је покосила Холивуд и филмску индустрију, вече додјеле Оскара је привукла 23.6 милиона америчких гледалаца, што је била најгора гледаност тог догађаја до тад.

Најновији лош резултат очекивали су филмски стручњаци и он одговара подацима с осталих филмских додјела награда, попут Златног глобуса.

Биоскопске дворане су већим дијелом 2020. биле затворене и филмски студији су одложили велике продукције па овогодишњи кандидати за Оскаре нису били познати широј публици, попут великог побједника вечери “Земље номада”, независног филма скромног буџета.

Пад гледалаца додјеле Оскара је редовна појава посљедњих година. Још 2014. је гала вечер пратило 43 милиона гледалаца пред малим екранима.

Оскара за најбољи филм добила је драма Клои Жао “Земља номада”, која је награду донијела и главној глумици Франсес Мекдорманд, а Оскара за најбољу мушку улогу освојио је Ентони Хопкинс за улогу у филму “Отац”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана