Potonula gledanost Oskara: Brojke najgore u istoriji dodjele

G.S.
Potonula gledanost Oskara: Brojke najgore u istoriji dodjele

Gledanost posljednje svečane dodele Oskara je pala na 9.85 miliona televizijskih gledalaca u SAD-u, što je pad od više od 58 odsto u odnosu na godinu dana ranije i najniža je u istoriji, pokazuju podaci kanala ABC koji je prenosio dodjelu.

Početkom 2020., prije pandemije koja je pokosila Holivud i filmsku industriju, veče dodjele Oskara je privukla 23.6 miliona američkih gledalaca, što je bila najgora gledanost tog događaja do tad.

Najnoviji loš rezultat očekivali su filmski stručnjaci i on odgovara podacima s ostalih filmskih dodjela nagrada, poput Zlatnog globusa.

Bioskopske dvorane su većim dijelom 2020. bile zatvorene i filmski studiji su odložili velike produkcije pa ovogodišnji kandidati za Oskare nisu bili poznati široj publici, poput velikog pobjednika večeri “Zemlje nomada”, nezavisnog filma skromnog budžeta.

Pad gledalaca dodjele Oskara je redovna pojava posljednjih godina. Još 2014. je gala večer pratilo 43 miliona gledalaca pred malim ekranima.

Oskara za najbolji film dobila je drama Kloi Žao “Zemlja nomada”, koja je nagradu donijela i glavnoj glumici Franses Mekdormand, a Oskara za najbolju mušku ulogu osvojio je Entoni Hopkins za ulogu u filmu “Otac”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana