Посљедњи филм Пурише Ђорђевића “Уста пуна земље” у биоскопима: Освајање слободе у каљуги цивилизације

Бранислав Предојевић
Посљедњи филм Пурише Ђорђевића “Уста пуна земље” у биоскопима: Освајање слободе у каљуги цивилизације

БЕОГРАД - Филм “Уста пуна земље”, посљедње ауторско остварење славног српског режисера Пурише Ђорђевића, почео се приказивати у биоскопима.

Филм је адаптација истоименог романа који је написао Бранимир Шћепановић, а премијерно је приказан на затварању 51. ФЕСТ-а 2023. године, гдје је освојио  награду “Милутин Чолић” као најбољи српски филм. Покојном Ђорђевићу први помоћник редитеља био је Огњен Петковић, који каже да је био фасциниран његовом стваралачком и животном енергијом.

- Пуриша Ђорђевић је био веома комплексан човек и самим тим и такав редитељ. Имао је неколико верзија написаног сценарија и књиге снимања, више варијанти визије тог филма. Енергија из њега која је бујала, жеља да екранизује роман, била је толико снажна да ниједног тренутка нисам имао утисак да је он стар човек на било који начин. А ипак је имао 98 година и режирао је свој 21 филм - рекао је Петковић.

У питању је карактеристичан филм Пурише Ђорђевића који кроз главног јунака Марка прича причу о сопственом животу, одрастању и путу који сваки човјек пролази од рођења до смрти. Ђорђевић нас води кроз суптилне емоције свог главног протагонисте којег увлачи у несвакидашње ситуације, помогнут маестралним Шћепановићевим романом. Његов главни јунак нам показује пут кроз каљугу цивилизације ка изгубљеној духовности и освајању слободе на земљи. Сама прича прати човјека по имену Марко, којем је остало још само три мјесеца живота, након чега он бјежи из болнице у шуму. Бјежи од људи, од примитивизма, агресивности, злобе, насиља свијета који га окружује, забадања носа у туђе ствари, али током тог бјекства он заправо сусреће све људе од којих се и одметнуо. Главни глумац Радивоје Буквић, каже да је снимање овог филма било остварење једног од његових глумачких снова.

- Читао сам роман Бранимира Шћепановића пре сигурно 20 година и стално су ми се јављале слике у глави како би дело могло да се екранизује. Међутим, како то већ бива, негде се те идеје и забораве у причама у кафани са колегама и остане на нивоу маштарија. Затим се десило да сам добио позив од Љубише Ристића, који је био спона између Пурише и екипе. Нисам могао да верујем да се то дешава, да желе да снимају филм баш према том роману који волим, изненадио сам се веома пријатно и наравно одмах сам пристао. Током снимања са Пуришом схватио сам брзо да смо у озбиљном покушају стварања ремек-дела - рекао је Буквић.

Филм у ком главне улоге осим Буквића тумаче, Соња Колачарић, Андрија Ковач, Лазар Јованов и други приказиваће се на редовном репертоару биоскопа у Србији.

Живот и дјело

Младомир Пуриша Ђорђевић рођен је 6. маја 1924. године, а преминуо је 23.11.2022. године проводећи скоро вијек у свијету умјетности.

Иза камере је стао 1946. године и није се предавао до посљедњег дана, а потписник је класика српске и југословенске кинематографије: “Девојка”, “Сан”, “Јутро”, “Подне”, “Бициклисти”, “Павле Павловић”. Његови филмови приказивани су на најпрестижнијим свјетским фестивалима, у Венецији и Берлину, и освојили су и неколико “Златних арена” у Пули, кровном филмском фестивалу у бившој Југославији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана