Posljednji film Puriše Đorđevića “Usta puna zemlje” u bioskopima: Osvajanje slobode u kaljugi civilizacije

Branislav Predojević
Posljednji film Puriše Đorđevića “Usta puna zemlje” u bioskopima: Osvajanje slobode u kaljugi civilizacije

BEOGRAD - Film “Usta puna zemlje”, posljednje autorsko ostvarenje slavnog srpskog režisera Puriše Đorđevića, počeo se prikazivati u bioskopima.

Film je adaptacija istoimenog romana koji je napisao Branimir Šćepanović, a premijerno je prikazan na zatvaranju 51. FEST-a 2023. godine, gdje je osvojio  nagradu “Milutin Čolić” kao najbolji srpski film. Pokojnom Đorđeviću prvi pomoćnik reditelja bio je Ognjen Petković, koji kaže da je bio fasciniran njegovom stvaralačkom i životnom energijom.

- Puriša Đorđević je bio veoma kompleksan čovek i samim tim i takav reditelj. Imao je nekoliko verzija napisanog scenarija i knjige snimanja, više varijanti vizije tog filma. Energija iz njega koja je bujala, želja da ekranizuje roman, bila je toliko snažna da nijednog trenutka nisam imao utisak da je on star čovek na bilo koji način. A ipak je imao 98 godina i režirao je svoj 21 film - rekao je Petković.

U pitanju je karakterističan film Puriše Đorđevića koji kroz glavnog junaka Marka priča priču o sopstvenom životu, odrastanju i putu koji svaki čovjek prolazi od rođenja do smrti. Đorđević nas vodi kroz suptilne emocije svog glavnog protagoniste kojeg uvlači u nesvakidašnje situacije, pomognut maestralnim Šćepanovićevim romanom. Njegov glavni junak nam pokazuje put kroz kaljugu civilizacije ka izgubljenoj duhovnosti i osvajanju slobode na zemlji. Sama priča prati čovjeka po imenu Marko, kojem je ostalo još samo tri mjeseca života, nakon čega on bježi iz bolnice u šumu. Bježi od ljudi, od primitivizma, agresivnosti, zlobe, nasilja svijeta koji ga okružuje, zabadanja nosa u tuđe stvari, ali tokom tog bjekstva on zapravo susreće sve ljude od kojih se i odmetnuo. Glavni glumac Radivoje Bukvić, kaže da je snimanje ovog filma bilo ostvarenje jednog od njegovih glumačkih snova.

- Čitao sam roman Branimira Šćepanovića pre sigurno 20 godina i stalno su mi se javljale slike u glavi kako bi delo moglo da se ekranizuje. Međutim, kako to već biva, negde se te ideje i zaborave u pričama u kafani sa kolegama i ostane na nivou maštarija. Zatim se desilo da sam dobio poziv od Ljubiše Ristića, koji je bio spona između Puriše i ekipe. Nisam mogao da verujem da se to dešava, da žele da snimaju film baš prema tom romanu koji volim, iznenadio sam se veoma prijatno i naravno odmah sam pristao. Tokom snimanja sa Purišom shvatio sam brzo da smo u ozbiljnom pokušaju stvaranja remek-dela - rekao je Bukvić.

Film u kom glavne uloge osim Bukvića tumače, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov i drugi prikazivaće se na redovnom repertoaru bioskopa u Srbiji.

Život i djelo

Mladomir Puriša Đorđević rođen je 6. maja 1924. godine, a preminuo je 23.11.2022. godine provodeći skoro vijek u svijetu umjetnosti.

Iza kamere je stao 1946. godine i nije se predavao do posljednjeg dana, a potpisnik je klasika srpske i jugoslovenske kinematografije: “Devojka”, “San”, “Jutro”, “Podne”, “Biciklisti”, “Pavle Pavlović”. Njegovi filmovi prikazivani su na najprestižnijim svjetskim festivalima, u Veneciji i Berlinu, i osvojili su i nekoliko “Zlatnih arena” u Puli, krovnom filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana