Портије: Србија има филмске таленте, Кустендорф је изванредан

Танјуг
Foto: Taнјуг

МЕЋАВНИК- Филмска публицисткиња Бригита Портије је као чланица жирија "Кустендорфа" импресионирана такмичарским филмовима, истиче као своје посебно радно искуство документарац "Пепе" Емира Кустурице, и препоручују интернационализацију српских филмова како би били видљивији у свијету.

Портије је рекла Танјугу да њен први боравак на "Кустендорфу" потврдио да се ради о изванредном фестивалу, различитом од осталих свјетских филмских смотри које изгледају као велики пословни скупови са доста огласивача и спонзора.

"Овдје је суштина сам филм. Импресионирана сам филмовима студената. Млади су будућност. Они ће наредних година одлучивати како ће убудуће филм изгледати. Зато је битан овај имплус који их охрабрује", оцијенила је Портије.

На овогодишњем "Кустендорфу" је учествовао ван конкуренције филм "Перје", чији је Портије међународни публициста, и истиче добру радионицу коју је послије приказивања имао са студентима египатски редитељ Омар Ел Зохаири, и сам некадашњи такмичар фестивала.

Портије је радећи у дистрибутерској кући у Белгији била задужена за Кустуричне филмове, а поново су сарађивали када је била публицисткиња његовог документарца "Пепе, један узвишен живот" (2018) на фестивалу у Венецији.

У својој дугогодишњој и богатој каријери, Портије управо публицистички рад на Кустуричином филму о уругвајском предсједнику Хозеу Пепеу Мухики истиче као посебно драго, "сјајно искуство".

"Било је запањујуће са Пепеом у Венецији. Гдје год сам ходала са њим људи су се заустављали, са сузама у очима и са пуно поштовања. Мени је то било заиста нешто посебно. Тренутак изнад свих осталих", рекла је Портије.

Неколико година је учествовала у настојањима да Кустурица дође да предсједава жиријем филмског фестивала у Каиру, чији је била публицисткиња.

"Коначно је био прошле године у Каиру. Био је задовољан мојом организацијом и рекао ми је хвала. Рекла сам мало се шалећи: ''Можеш ми се захвалити тако што ћеш ме позвати на свој фестивал", открила је Портије.

Публицисткиња је слушала много о "Кустендорфу" од бројних редитеља са којима је радила, који су хвалили фестивал, послије чега је желела да боравак на Мећавнику искуси и сама.

Портије је каријеру почела 1986. године организујући телевизијска покривања фестивала у Кану, гдје је потом постала задужена за све међународне интервјуе. Послијје још неких искустава основала је сопствену компанију ''Аlibi Communitacions'', стигавши до броја од око 300 филмова чији је била публициста.

Радећи годишње 11 фестивала, међу којима су Берлин, Венеција, Карлови Вари и Кан, за који сада припрема пет филмова, Портије истиче да јој се свиђа њихова разноликост и да је срећна што том списку сада може додати и "Кустендорф".

Упитана како види будућност филмске индустрије послије двогодишње пандемије Ковид-19 која је затворила биоскопе и отежала снимања, Портије је примијетила да се након опуштања здравствених мјера "појавила енормна количина филмова који претходно нису могли били пуштени".

Према њеним ријечима, фестивалима је веома тешко јер немају простора за све филмове и дешава се да морају уводити додатне селекције.

Портије упозорава да то "није аутоматски добра ствар јер се у мноштву дешава да многи филмови нису могли бити довољно примијећени и издвојени, што је штета".

"Мислим да ће још мало потрајати док постепено не испразнимо те корпе филмова. Надам се да ћемо за двије године доћи до нормалног нивоа циркулисања филмова", оцијенила је Портије.

Многи фестивали су били присиљени усљед пандемије да буду одржани само у онлајн формату без посјетилаца, а Портије каже да "нема ничег горег него гледати филм онлајн".

"Традиционалиста сам, волим када гледаоци и новинари виде филм на великом платну. Филм на компјутеру или онлајн није филм. Али нисмо имали избора", рекла је Портије.

Према њеним ријечима, изгубио се и непосредни људски контакт са редитељима, глумцима и новинарима када се услед пандемије прешло на зум разговоре и интервјуе.

"Новинари су моји пријатељи. Неке видим и више пута мјесечно. Тај људски додир се изгубио и било је тужно. Сада кад смо се вратили то је као да сретнете пријатеља послије 20 година, што је сјајно", напомиње публицисткиња.

Портије је остала првржена посебно раду на афричким и арапским филмовима, пошто је са њима почела каријеру, али истиче да је отворена и за друге кинематографије, па је тако била публицисткиња на Берлиналу хрватско-српске копродукције "Маре" (2020) редитељке Андрее Штаке.

Оцијенивши да се посљедњхи неколико година примијећује све веће међународно присуство српских филмова, Портије је издвојила Карлове Варе као погодно мјесто гдје долазе разни продуценти да открију таленте.

"Таленте Србија има, то је сигурно. Али потребно је више копродукција са великим европским земљама попут Немачке и Италије, што ће помоћи да се врата отворе мало шире. Са интернационалним глумцима, продуцентима па чак и музиком привлачите више свијетла на вас", закључила је Портије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана