Portije: Srbija ima filmske talente, Kustendorf je izvanredan

Tanjug
Foto: Tanjug

MEĆAVNIK- Filmska publicistkinja Brigita Portije je kao članica žirija "Kustendorfa" impresionirana takmičarskim filmovima, ističe kao svoje posebno radno iskustvo dokumentarac "Pepe" Emira Kusturice, i preporučuju internacionalizaciju srpskih filmova kako bi bili vidljiviji u svijetu.

Portije je rekla Tanjugu da njen prvi boravak na "Kustendorfu" potvrdio da se radi o izvanrednom festivalu, različitom od ostalih svjetskih filmskih smotri koje izgledaju kao veliki poslovni skupovi sa dosta oglasivača i sponzora.

"Ovdje je suština sam film. Impresionirana sam filmovima studenata. Mladi su budućnost. Oni će narednih godina odlučivati kako će ubuduće film izgledati. Zato je bitan ovaj implus koji ih ohrabruje", ocijenila je Portije.

Na ovogodišnjem "Kustendorfu" je učestvovao van konkurencije film "Perje", čiji je Portije međunarodni publicista, i ističe dobru radionicu koju je poslije prikazivanja imao sa studentima egipatski reditelj Omar El Zohairi, i sam nekadašnji takmičar festivala.

Portije je radeći u distributerskoj kući u Belgiji bila zadužena za Kusturične filmove, a ponovo su sarađivali kada je bila publicistkinja njegovog dokumentarca "Pepe, jedan uzvišen život" (2018) na festivalu u Veneciji.

U svojoj dugogodišnjoj i bogatoj karijeri, Portije upravo publicistički rad na Kusturičinom filmu o urugvajskom predsjedniku Hozeu Pepeu Muhiki ističe kao posebno drago, "sjajno iskustvo".

"Bilo je zapanjujuće sa Pepeom u Veneciji. Gdje god sam hodala sa njim ljudi su se zaustavljali, sa suzama u očima i sa puno poštovanja. Meni je to bilo zaista nešto posebno. Trenutak iznad svih ostalih", rekla je Portije.

Nekoliko godina je učestvovala u nastojanjima da Kusturica dođe da predsjedava žirijem filmskog festivala u Kairu, čiji je bila publicistkinja.

"Konačno je bio prošle godine u Kairu. Bio je zadovoljan mojom organizacijom i rekao mi je hvala. Rekla sam malo se šaleći: ''Možeš mi se zahvaliti tako što ćeš me pozvati na svoj festival", otkrila je Portije.

Publicistkinja je slušala mnogo o "Kustendorfu" od brojnih reditelja sa kojima je radila, koji su hvalili festival, poslije čega je želela da boravak na Mećavniku iskusi i sama.

Portije je karijeru počela 1986. godine organizujući televizijska pokrivanja festivala u Kanu, gdje je potom postala zadužena za sve međunarodne intervjue. Poslijje još nekih iskustava osnovala je sopstvenu kompaniju ''Alibi Communitacions'', stigavši do broja od oko 300 filmova čiji je bila publicista.

Radeći godišnje 11 festivala, među kojima su Berlin, Venecija, Karlovi Vari i Kan, za koji sada priprema pet filmova, Portije ističe da joj se sviđa njihova raznolikost i da je srećna što tom spisku sada može dodati i "Kustendorf".

Upitana kako vidi budućnost filmske industrije poslije dvogodišnje pandemije Kovid-19 koja je zatvorila bioskope i otežala snimanja, Portije je primijetila da se nakon opuštanja zdravstvenih mjera "pojavila enormna količina filmova koji prethodno nisu mogli bili pušteni".

Prema njenim riječima, festivalima je veoma teško jer nemaju prostora za sve filmove i dešava se da moraju uvoditi dodatne selekcije.

Portije upozorava da to "nije automatski dobra stvar jer se u mnoštvu dešava da mnogi filmovi nisu mogli biti dovoljno primijećeni i izdvojeni, što je šteta".

"Mislim da će još malo potrajati dok postepeno ne ispraznimo te korpe filmova. Nadam se da ćemo za dvije godine doći do normalnog nivoa cirkulisanja filmova", ocijenila je Portije.

Mnogi festivali su bili prisiljeni usljed pandemije da budu održani samo u onlajn formatu bez posjetilaca, a Portije kaže da "nema ničeg goreg nego gledati film onlajn".

"Tradicionalista sam, volim kada gledaoci i novinari vide film na velikom platnu. Film na kompjuteru ili onlajn nije film. Ali nismo imali izbora", rekla je Portije.

Prema njenim riječima, izgubio se i neposredni ljudski kontakt sa rediteljima, glumcima i novinarima kada se usled pandemije prešlo na zum razgovore i intervjue.

"Novinari su moji prijatelji. Neke vidim i više puta mjesečno. Taj ljudski dodir se izgubio i bilo je tužno. Sada kad smo se vratili to je kao da sretnete prijatelja poslije 20 godina, što je sjajno", napominje publicistkinja.

Portije je ostala prvržena posebno radu na afričkim i arapskim filmovima, pošto je sa njima počela karijeru, ali ističe da je otvorena i za druge kinematografije, pa je tako bila publicistkinja na Berlinalu hrvatsko-srpske koprodukcije "Mare" (2020) rediteljke Andree Štake.

Ocijenivši da se posljednjhi nekoliko godina primijećuje sve veće međunarodno prisustvo srpskih filmova, Portije je izdvojila Karlove Vare kao pogodno mjesto gdje dolaze razni producenti da otkriju talente.

"Talente Srbija ima, to je sigurno. Ali potrebno je više koprodukcija sa velikim evropskim zemljama poput Nemačke i Italije, što će pomoći da se vrata otvore malo šire. Sa internacionalnim glumcima, producentima pa čak i muzikom privlačite više svijetla na vas", zaključila je Portije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana