Почео 49. фест, први филмски фестивал “Под маскама”

Танјуг
Почео 49. фест, први филмски фестивал “Под маскама”

БЕОГРАД - Филмом “Велико ископавање” вечерас је у Сава центру почео 49. Међународни филмски фестивал ФЕСТ, највећа филмска манифестација у Србији и региону и први међународни филмски фестивал који се одржава у биоскопу са публиком и гостима у “вријеме короне”.

Током ове манифестације до 16. маја, под слоганом “Повратак у будућност” биће приказано више од 70 премијера најновије свјетске, европске и домаће кинематографије у седам селекција, међу којима пет филмова награђених “Оскаром”, као и шест домаћих остварења.

Овај први фест “под маскама” почео је минутом ћутања којом је одата пошта свим жртвама вируса корона.

Отворио га је глумац Раде Шербеџија, док се на самом почетку церемоније публика могла преко филмског платна да подсјети великана филма који су преминули између два ФЕСТ-а.

На традиционално отварању уручена су признања “Београдски побједник” за изузетан допринос филмској умјетности Пуриши Ђорђевићу и Радету Шербеџији, док ће сценограф Миљен Крека Кљаковић ово признање примити на самом затварању овог феста, када ће бити приказан и филм о његовом стваралаштву.

У филму “Велико ископавање”, у којем главну улогу тумачи Кери Малиген, као и један од омиљених фестивалских гостију Рејф Фајнс, аустралијског редитеља Сајмона Стоуна, уочи Другог свјетског рата британска удовица ангажује самоуког археолога на ископавању мистериозне формације на њеном посједу, што ће довести до запањујућег открића.

У овогодишњој селекцији Гала програма наћи ће се пет филмова који су недавно добили филмске награде Оскар и то за најбољи филм, режију и главну глумицу “Земља номада” редитељке Клое Жао, “Отац” Флоријана Зелера, добитник за главну мушку улогу Ентони Хопкинс и адаптирани сценарио, затим “Жена која обећава” редитељке Емералд Фенел за најбољи сценарио.

Премијерно ће у Србији бити приказано шест домаћих дугометражних филмова и двије мањинске српске копродукције, међу којима “Оаза” Ивана Икића, “Жив човјек” Олега Новковића и “Лихвар” Немање Ћеранића, као и “Прољећна пјесма” Наталије Аврамовић и документарно-анимирани филм “Призори из живота џукца” Тање Брзаковић.

Такође, документарни филм “Крека: Ловац на снове” Слободана Иветића, о чувеном сценографу Миљену Кљаковићу Креки, биће приказан на свечаном затварању фестивала.

ФЕСТ се одржава у организацији Центра београдских фестивала - ЦЕБЕФ, у Сава Центру, Комбанк Дворани, и биоскопу Цинеплекс Галерија Београд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана