Počeo 49. fest, prvi filmski festival “Pod maskama”

Tanjug
Počeo 49. fest, prvi filmski festival “Pod maskama”

BEOGRAD - Filmom “Veliko iskopavanje” večeras je u Sava centru počeo 49. Međunarodni filmski festival FEST, najveća filmska manifestacija u Srbiji i regionu i prvi međunarodni filmski festival koji se održava u bioskopu sa publikom i gostima u “vrijeme korone”.

Tokom ove manifestacije do 16. maja, pod sloganom “Povratak u budućnost” biće prikazano više od 70 premijera najnovije svjetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija, među kojima pet filmova nagrađenih “Oskarom”, kao i šest domaćih ostvarenja.

Ovaj prvi fest “pod maskama” počeo je minutom ćutanja kojom je odata pošta svim žrtvama virusa korona.

Otvorio ga je glumac Rade Šerbedžija, dok se na samom početku ceremonije publika mogla preko filmskog platna da podsjeti velikana filma koji su preminuli između dva FEST-a.

Na tradicionalno otvaranju uručena su priznanja “Beogradski pobjednik” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti Puriši Đorđeviću i Radetu Šerbedžiji, dok će scenograf Miljen Kreka Kljaković ovo priznanje primiti na samom zatvaranju ovog festa, kada će biti prikazan i film o njegovom stvaralaštvu.

U filmu “Veliko iskopavanje”, u kojem glavnu ulogu tumači Keri Maligen, kao i jedan od omiljenih festivalskih gostiju Rejf Fajns, australijskog reditelja Sajmona Stouna, uoči Drugog svjetskog rata britanska udovica angažuje samoukog arheologa na iskopavanju misteriozne formacije na njenom posjedu, što će dovesti do zapanjujućeg otkrića.

U ovogodišnjoj selekciji Gala programa naći će se pet filmova koji su nedavno dobili filmske nagrade Oskar i to za najbolji film, režiju i glavnu glumicu “Zemlja nomada” rediteljke Kloe Žao, “Otac” Florijana Zelera, dobitnik za glavnu mušku ulogu Entoni Hopkins i adaptirani scenario, zatim “Žena koja obećava” rediteljke Emerald Fenel za najbolji scenario.

Premijerno će u Srbiji biti prikazano šest domaćih dugometražnih filmova i dvije manjinske srpske koprodukcije, među kojima “Oaza” Ivana Ikića, “Živ čovjek” Olega Novkovića i “Lihvar” Nemanje Ćeranića, kao i “Proljećna pjesma” Natalije Avramović i dokumentarno-animirani film “Prizori iz života džukca” Tanje Brzaković.

Takođe, dokumentarni film “Kreka: Lovac na snove” Slobodana Ivetića, o čuvenom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, biće prikazan na svečanom zatvaranju festivala.

FEST se održava u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF, u Sava Centru, Kombank Dvorani, i bioskopu Cinepleks Galerija Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana