Почело снимање филма "Чекајући крст" о животу Даре Секулић

Срна
Почело снимање филма "Чекајући крст" о животу Даре Секулић

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Продукција "Први кадар" из Источног Сарајева започела је данас снимање документарног филма "Чекајући крст" аутора и редитеља Витомира Митрића о животу и књижевном стваралаштву Даре Секулић.

"Пројекат финансира Министарство културе и информисања Србије, а данас, симболично на Аранђеловдан, снимљени су први кадрови филма Чекајући крст - Храст, свето дрво, од кога ће настати православни кордунски крст, означиће снагу вјере и истрајности Дариног стваралаштва, крст за којим чезне и у коме тражи спокој своје душе", рекао је Митрић Срни.

Он је навео да у реализацији овог филма учествују Срето Ковач, Георгина Ковач, Лука Новосел, Пеђа Харт и Бојан Берибака.

Сниматељ и монтажер је Немања Пухало, а обрада звука повјерена је Горану Штифанићу.

"Радња филма обједињује свеукупно књижевно стваралаштво и живот Даре Секулић, које ће из врло различитих положаја стварности и сна, живота и смрти, борбе и помирења, вјеровања и сумње, исконске повезаности, али и антагонизма међу људима тражити свој смирај и спокој душе чекајући крст", појаснио је Митрић.

Према његовим ријечима, кроз игране сцене, одређених сегмената из живота и рада књижевнице Даре Секулић, проткане поезијом и музиком на њене стихове и архивским материјалом у коме Дара говори о свом животу, фотографије са сахране, кадрова помена из цркве у Пискавици и израде крста, који чека, дочараће се њена исконска духовност и значај у очувању српске поезије страдања и патње.

Кроз синтезу поезије и слике, истиче Митрић, добија се глас патничког, трпког лиризма, глас неутаживог бола егзистенције, али и глас умне воље да се судбина, лична и судбина рода, прими и поднесе.

Митрић је додао да се овај документарни образовни тв-серијал састоји од двије епизоде/емисије "Јека Горе Петрове" и филма "Чекајући крст".

"Серијал је намијењен широј телевизијској публици, али посебан значај има за млађу публику. Нове генерације, које живе у дигиталном добу не знају да препознају и доживе праве пјесничке вриједности и значај српског језика, књижевности и културе", навео је режисер овог филма.

Митрић каже да је серијал настао с циљем да се сачувају српски језик и књижевна и духовна култура од заборава и да би се нове генерације боље упознале о стваралаштву књижевнице и пјесникиње Даре Секулић кроз занимљив телевизијски садржај

У Сарајеву је 12. априла 2021. године преминула Дара Секулић /91/.

"Њен живот битно су означила два рата, двије велике трауме. Траума дјевојчице са Кордуна, којој су усташе спалиле кућу и побиле више чланове бројне породице Секулића, те траума из времена рата у БиХ деведесетих година прошлог вијека, када је поново морала искусити драму избјеглиштва", подсјетио је Митрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана