Počelo snimanje filma "Čekajući krst" o životu Dare Sekulić

Srna
Počelo snimanje filma "Čekajući krst" o životu Dare Sekulić

ISTOČNO SARAJEVO- Produkcija "Prvi kadar" iz Istočnog Sarajeva započela je danas snimanje dokumentarnog filma "Čekajući krst" autora i reditelja Vitomira Mitrića o životu i književnom stvaralaštvu Dare Sekulić.

"Projekat finansira Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a danas, simbolično na Aranđelovdan, snimljeni su prvi kadrovi filma Čekajući krst - Hrast, sveto drvo, od koga će nastati pravoslavni kordunski krst, označiće snagu vjere i istrajnosti Darinog stvaralaštva, krst za kojim čezne i u kome traži spokoj svoje duše", rekao je Mitrić Srni.

On je naveo da u realizaciji ovog filma učestvuju Sreto Kovač, Georgina Kovač, Luka Novosel, Peđa Hart i Bojan Beribaka.

Snimatelj i montažer je Nemanja Puhalo, a obrada zvuka povjerena je Goranu Štifaniću.

"Radnja filma objedinjuje sveukupno književno stvaralaštvo i život Dare Sekulić, koje će iz vrlo različitih položaja stvarnosti i sna, života i smrti, borbe i pomirenja, vjerovanja i sumnje, iskonske povezanosti, ali i antagonizma među ljudima tražiti svoj smiraj i spokoj duše čekajući krst", pojasnio je Mitrić.

Prema njegovim riječima, kroz igrane scene, određenih segmenata iz života i rada književnice Dare Sekulić, protkane poezijom i muzikom na njene stihove i arhivskim materijalom u kome Dara govori o svom životu, fotografije sa sahrane, kadrova pomena iz crkve u Piskavici i izrade krsta, koji čeka, dočaraće se njena iskonska duhovnost i značaj u očuvanju srpske poezije stradanja i patnje.

Kroz sintezu poezije i slike, ističe Mitrić, dobija se glas patničkog, trpkog lirizma, glas neutaživog bola egzistencije, ali i glas umne volje da se sudbina, lična i sudbina roda, primi i podnese.

Mitrić je dodao da se ovaj dokumentarni obrazovni tv-serijal sastoji od dvije epizode/emisije "Jeka Gore Petrove" i filma "Čekajući krst".

"Serijal je namijenjen široj televizijskoj publici, ali poseban značaj ima za mlađu publiku. Nove generacije, koje žive u digitalnom dobu ne znaju da prepoznaju i dožive prave pjesničke vrijednosti i značaj srpskog jezika, književnosti i kulture", naveo je režiser ovog filma.

Mitrić kaže da je serijal nastao s ciljem da se sačuvaju srpski jezik i književna i duhovna kultura od zaborava i da bi se nove generacije bolje upoznale o stvaralaštvu književnice i pjesnikinje Dare Sekulić kroz zanimljiv televizijski sadržaj

U Sarajevu je 12. aprila 2021. godine preminula Dara Sekulić /91/.

"Njen život bitno su označila dva rata, dvije velike traume. Trauma djevojčice sa Korduna, kojoj su ustaše spalile kuću i pobile više članove brojne porodice Sekulića, te trauma iz vremena rata u BiH devedesetih godina prošlog vijeka, kada je ponovo morala iskusiti dramu izbjeglištva", podsjetio je Mitrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana