Почело емитовање телевизијске серије “Бранилац”: Злочин из угла одбране

Миланка Митрић/агенције
Почело емитовање телевизијске серије “Бранилац”: Злочин из угла одбране

БЕОГРАД - “Трагедија једног Кордунаша, први део”, назив је прве епизоде адвокатске серије “Бранилац” чије емитовање је почело у уторак навече на првом програму Радио-телевизије Србије.

Серију је режирала Јелена Светличић, која је на малим екранима оживјела догађаје из књиге адвоката Оливера Ињца “Велике адвокатске одбране” и Филоте Филе “Бранио сам на смрт осуђене”, а у припреми су коришћени оригинални предмети адвоката Томе Филе и Вељка Губерине.

- Ова епизода има и љубавну причу, људску драму, имамо адвоката Губерину који је сам по себи занимљив, другачији, несвакидашњи и због свега тога је била најинтересантнија за почетак - казала је режисерка Јелена Светличић, говорећи о избору приче за прву епизоду.

Она каже, а преноси РТС, да је заклетва коју адвокатска професија носи фасцинантна, јер се ради о одбрани човјека, а не дјела које је почињено.

- Свакодневно суочавање адвоката са ситуацијама где знате да је неко крив али је ваша заклетва да га одбраните. То је изузетно тежак позив - додала је Светличићева.

Она је такође рекла да су судски процеси који су приказани у серији на неки начин можда мотивација некоме да студира права, а режисерима да случајеве преточе у филмске приче.

- Увек када говоримо о неким случајевима углавном их тумачимо са стране тужилаштва или полиције, а ретко када са стране адвокатуре. Ти адвокати су врло често носили судбину практично својих клијената - оних који су били оптужени - самим тим и ти адвокати су били под осудом јавности - казала је она.

Глумци су навели да су се трудили да повјерују у своје ликове, онако како су адвокати вјеровали онима које су бранили.

- Оно што је мени било глумачки занимљиво јесте то што је Вељко Губерина имао изразит шарм, изразиту, карактеристичну дикцију, акценат, наступ динамику изговарања - рекао је глумац Ненад Јездић.

У серији глуме Александар Стојковић, Николина Фригановић, Мишо Обрадовић, Реља Васић, Амар Ћоровић, Маја Стојановић, Бојан Перић, Стефан Бундало и други.

- Сигурно је занимљиво, сигурно ти истинити случајеви, јер живот пише најузбудљивије сценарије. Живот је толико непредвидив и толико разноврстан и толико се чудних ствари догађа у животу да највећа машта не може да осмисли - рекао је глумац Тихомир Станић.Епизоде ће бити емитоване сваког уторка од 22 часа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана