Počelo emitovanje televizijske serije “Branilac”: Zločin iz ugla odbrane

Milanka Mitrić/agencije
Počelo emitovanje televizijske serije “Branilac”: Zločin iz ugla odbrane

BEOGRAD - “Tragedija jednog Kordunaša, prvi deo”, naziv je prve epizode advokatske serije “Branilac” čije emitovanje je počelo u utorak naveče na prvom programu Radio-televizije Srbije.

Seriju je režirala Jelena Svetličić, koja je na malim ekranima oživjela događaje iz knjige advokata Olivera Injca “Velike advokatske odbrane” i Filote File “Branio sam na smrt osuđene”, a u pripremi su korišćeni originalni predmeti advokata Tome File i Veljka Guberine.

- Ova epizoda ima i ljubavnu priču, ljudsku dramu, imamo advokata Guberinu koji je sam po sebi zanimljiv, drugačiji, nesvakidašnji i zbog svega toga je bila najinteresantnija za početak - kazala je režiserka Jelena Svetličić, govoreći o izboru priče za prvu epizodu.

Ona kaže, a prenosi RTS, da je zakletva koju advokatska profesija nosi fascinantna, jer se radi o odbrani čovjeka, a ne djela koje je počinjeno.

- Svakodnevno suočavanje advokata sa situacijama gde znate da je neko kriv ali je vaša zakletva da ga odbranite. To je izuzetno težak poziv - dodala je Svetličićeva.

Ona je takođe rekla da su sudski procesi koji su prikazani u seriji na neki način možda motivacija nekome da studira prava, a režiserima da slučajeve pretoče u filmske priče.

- Uvek kada govorimo o nekim slučajevima uglavnom ih tumačimo sa strane tužilaštva ili policije, a retko kada sa strane advokature. Ti advokati su vrlo često nosili sudbinu praktično svojih klijenata - onih koji su bili optuženi - samim tim i ti advokati su bili pod osudom javnosti - kazala je ona.

Glumci su naveli da su se trudili da povjeruju u svoje likove, onako kako su advokati vjerovali onima koje su branili.

- Ono što je meni bilo glumački zanimljivo jeste to što je Veljko Guberina imao izrazit šarm, izrazitu, karakterističnu dikciju, akcenat, nastup dinamiku izgovaranja - rekao je glumac Nenad Jezdić.

U seriji glume Aleksandar Stojković, Nikolina Friganović, Mišo Obradović, Relja Vasić, Amar Ćorović, Maja Stojanović, Bojan Perić, Stefan Bundalo i drugi.

- Sigurno je zanimljivo, sigurno ti istiniti slučajevi, jer život piše najuzbudljivije scenarije. Život je toliko nepredvidiv i toliko raznovrstan i toliko se čudnih stvari događa u životu da najveća mašta ne može da osmisli - rekao je glumac Tihomir Stanić.Epizode će biti emitovane svakog utorka od 22 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana