Почело емитовање серије “Точак времена”, рађене по романима Роберта Џордана: Класик епске фантастике на малим екранима

Бранислав Предојевић
Почело емитовање серије “Точак времена”, рађене по романима Роберта Џордана: Класик епске фантастике на малим екранима

ЊУЈОРК - Адаптација култног серијала епске фантастике “Точак времена” покојног писца Роберта Џордана коначно је почела са емитовањем на стриминг каналу “Амазон прајм видео”.

У серији пратимо Моарејн, чланицу “Аес Седаи”, моћне организације жена које се баве магијом. Она води групу од пет младих особа до сједишта свог реда града Тар Валона, вјерујући да би једна од њих могла бити реинкарнација Змаја, моћне особе, за коју пророчанство каже да ће или спасти или уништити свијет. Моарејн и њен пратилац Лан одводе групу младића  и дјевојака у саставу Ренд, Мет, Перин, Егвејн и Нинави из малог села Двије Ријеке на опасно путовање преко бројних краљевстава западног свијета која тону у хаос и ратове, док их прогоне Тролокси, чудовишни поданици демонског ентитета познатог као Мрачни.

Једна моћ је систем магије, који су некад користила оба пола, али мушки аспекат ове моћи се давно искварио под утицајем Мрачног. “Аес Седаи” је организација која сада чува мир и магију на читавом континенту, иако сама организација има различите фракције. Ова организација прогања све мушкарце који имају моћ и одузима им што може бити фатално. За разлику од других класика жанра, као што су “Игра престола”, “Господар прстенова” или “Коб поглавара клетвеника”, у Џордановој епској авантури главни ликови су жене, уз врло занимљиве поставке свијета у којем се дешава радња. Сам серијал чини 14 књига, од којих је 11 написао Џордан, док је посљедње три у серијалу, по његовим скицама, завршио млади великан жанра Брендон Сандерсон. Џордан је сагу почео објављивати 1990. године, да би је Сандерсон напокон завршио 2013. године, а на српском језику све књиге је објавила београдска “Лагуна” у преводу Ивана Јовановића.

Комплетна франшиза запажена је по својој монументалној дужини и обиму, детаљно осмишљеном свијету, добро развијеном магијском систему и великом броју ликова. Посљедњих седам књига из серијала достизале су прво мјесто најпродаванијих на листи “Њујорк тајмса”, а до сада је продато више од 80 милиона примјерака,  што је, уз трилогију “Господар прстенова”, чини једним од најпродаванијих серијала епске фантастике свих времена. Продуцент и сценариста серије Раф Џадкинс вјерује да је сада прави тренутак за екранизацију ове култне саге.

- “Точак времена” је прва серија епске фантастике која је заиста уронила у политички и културолошки свијет различитих ликова, без јасне подјеле на добро и зло. Такође, био је то један од првих приказа перспектива различитих ликова, тако да пратите групу у којој свако од чланова има своју мисију и другачији приступ циљу - рекао је Џадкинс.

Главне улоге тумаче Розамунд Пајк, Џоша Страдовски, Маркус Рутерфорд, Зои Робинс, Барни Харис, Мадлен Меден, Данијел Хени, Софи Оконедо, Кае Александер, Кејт Флитвуд, Питер Френзен, Клер Перкинс и други. Њемачка режисерка Ута Бришевиц предводи режисерку екипу и сама је режирала прве двије епизоде. Прва сезона серије има осам епизода, које су снимане у Прагу од 2019. до прољетос, а снимање друге сезоне је почело у јулу. Прве три епизоде приказане су у четвртак “Амазон прајму”, а затим ће се емитовати једна епизода седмично, све до 24. децембра.

Тренд

Екранизација “Точка времена” само је мали дио масовне адаптације књига жанра епске фантастике, која је дословно експлодирала након огромног успјеха серије “Игра престола”.

“Амазон” ради серију “Господар прстенова”, чијих пет сезона треба да кошта милијарду долара, док канал “ХБО” ради преднаставак поменуте “Игре престола”, назван “Кућа змајева”, а обје серије стижу пред публику сљедеће године. Стриминг сервис “Дизни плус” ради серију “Вилоу”, по истоименом филму из 1988. године, који важи као култно остварење у жанру епске фанастике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана