Počelo emitovanje serije “Točak vremena”, rađene po romanima Roberta Džordana: Klasik epske fantastike na malim ekranima

Branislav Predojević
Počelo emitovanje serije “Točak vremena”, rađene po romanima Roberta Džordana: Klasik epske fantastike na malim ekranima

NjUJORK - Adaptacija kultnog serijala epske fantastike “Točak vremena” pokojnog pisca Roberta Džordana konačno je počela sa emitovanjem na striming kanalu “Amazon prajm video”.

U seriji pratimo Moarejn, članicu “Aes Sedai”, moćne organizacije žena koje se bave magijom. Ona vodi grupu od pet mladih osoba do sjedišta svog reda grada Tar Valona, vjerujući da bi jedna od njih mogla biti reinkarnacija Zmaja, moćne osobe, za koju proročanstvo kaže da će ili spasti ili uništiti svijet. Moarejn i njen pratilac Lan odvode grupu mladića  i djevojaka u sastavu Rend, Met, Perin, Egvejn i Ninavi iz malog sela Dvije Rijeke na opasno putovanje preko brojnih kraljevstava zapadnog svijeta koja tonu u haos i ratove, dok ih progone Troloksi, čudovišni podanici demonskog entiteta poznatog kao Mračni.

Jedna moć je sistem magije, koji su nekad koristila oba pola, ali muški aspekat ove moći se davno iskvario pod uticajem Mračnog. “Aes Sedai” je organizacija koja sada čuva mir i magiju na čitavom kontinentu, iako sama organizacija ima različite frakcije. Ova organizacija proganja sve muškarce koji imaju moć i oduzima im što može biti fatalno. Za razliku od drugih klasika žanra, kao što su “Igra prestola”, “Gospodar prstenova” ili “Kob poglavara kletvenika”, u Džordanovoj epskoj avanturi glavni likovi su žene, uz vrlo zanimljive postavke svijeta u kojem se dešava radnja. Sam serijal čini 14 knjiga, od kojih je 11 napisao Džordan, dok je posljednje tri u serijalu, po njegovim skicama, završio mladi velikan žanra Brendon Sanderson. Džordan je sagu počeo objavljivati 1990. godine, da bi je Sanderson napokon završio 2013. godine, a na srpskom jeziku sve knjige je objavila beogradska “Laguna” u prevodu Ivana Jovanovića.

Kompletna franšiza zapažena je po svojoj monumentalnoj dužini i obimu, detaljno osmišljenom svijetu, dobro razvijenom magijskom sistemu i velikom broju likova. Posljednjih sedam knjiga iz serijala dostizale su prvo mjesto najprodavanijih na listi “Njujork tajmsa”, a do sada je prodato više od 80 miliona primjeraka,  što je, uz trilogiju “Gospodar prstenova”, čini jednim od najprodavanijih serijala epske fantastike svih vremena. Producent i scenarista serije Raf Džadkins vjeruje da je sada pravi trenutak za ekranizaciju ove kultne sage.

- “Točak vremena” je prva serija epske fantastike koja je zaista uronila u politički i kulturološki svijet različitih likova, bez jasne podjele na dobro i zlo. Takođe, bio je to jedan od prvih prikaza perspektiva različitih likova, tako da pratite grupu u kojoj svako od članova ima svoju misiju i drugačiji pristup cilju - rekao je Džadkins.

Glavne uloge tumače Rozamund Pajk, Džoša Stradovski, Markus Ruterford, Zoi Robins, Barni Haris, Madlen Meden, Danijel Heni, Sofi Okonedo, Kae Aleksander, Kejt Flitvud, Piter Frenzen, Kler Perkins i drugi. Njemačka režiserka Uta Briševic predvodi režiserku ekipu i sama je režirala prve dvije epizode. Prva sezona serije ima osam epizoda, koje su snimane u Pragu od 2019. do proljetos, a snimanje druge sezone je počelo u julu. Prve tri epizode prikazane su u četvrtak “Amazon prajmu”, a zatim će se emitovati jedna epizoda sedmično, sve do 24. decembra.

Trend

Ekranizacija “Točka vremena” samo je mali dio masovne adaptacije knjiga žanra epske fantastike, koja je doslovno eksplodirala nakon ogromnog uspjeha serije “Igra prestola”.

“Amazon” radi seriju “Gospodar prstenova”, čijih pet sezona treba da košta milijardu dolara, dok kanal “HBO” radi prednastavak pomenute “Igre prestola”, nazvan “Kuća zmajeva”, a obje serije stižu pred publiku sljedeće godine. Striming servis “Dizni plus” radi seriju “Vilou”, po istoimenom filmu iz 1988. godine, koji važi kao kultno ostvarenje u žanru epske fanastike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana