Почели напади на Лордана Зафрановића у Хрватској

Срна
Foto: Д. Поздеровић

ЗАГРЕБ - Хрватски портал "Народ" оштро је напао режисера Лордана Зафрановића због најаве да креће у реализацију филма "Дјеца Козаре".

Портал преноси ријечи новинара и публицисте Тихомира Дујмовића, једног од најистакнутијих хрватских десничара који наводи да је од Зафрановића "перверзнији" само Предраг Антонијевић, режисер филма "Дара из Јасеновца".

"Када говоримо о изопаченост ума, мислио сам да је Лордан Зафрановић с филмом жПад Италијеж дошао до врха перверзије, али видим да је он шегрт према Гаги Антонијевићу", рекао је Дујмовић, који је и чест гост телевизијске емисије "Бујица".

Дујмовићу смета "Дара из Јасеновца" - он тврди да то што је снимио Антонијевић "прелази апсолутно сваки ниво најбујније маште".

Портал "Народ", као и други хрватски десничарски портали, пише да је Зафрановић "један од оних из своје струке, попут Радета Шербеџије или Мире Фурлан, који су почетком рата напустили Хрватску и који је познат по жестоким критикама Фрање Туђмана и ратом погођене Хрватске деведесетих година".

"Бољи познаваоци лика и дјела контроверзног Лордана Зафрановића сјетиће се његове тврдње да је Хрватска деведесетих наставак Независне Државе Хрватске због чињенице да се новац у Хрватској назива куна, баш као и за вријеме Павелићеве државе", наводи овај портал.

Хрватски десничарски портали, који су "на нож" дочекали најаву филма "Дјеца Козаре", покушавали су на разне начине да умање утисак који је филм "Дара из Јасеновца" оставила у региону.

Тако је неоусташки ревизионоста Игор Вукић филм назвао "српским политички памфлетом и хорором са елементима научне фантастике".

Сусрет Зафрановића са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у Бањалуци поводом најаве филма "Дјеца Козаре" изазвао је реаговања десничарских портала у Хрватској који Зафрановића називају "контроверзним режисером".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана