Патријарх Порфирије разговарао са режисерком филма о светом Нектарију

Срна
Foto: ГС

БЕОГРАД- Његова светост патријарх српски Порфирије разговарао је у Београду са редитељком Јеленом Поповић о њеном играном филму "Божији човјек" о светом Нектарију Егинском, који је већ седмицама најгледанији у Грчкој, а ускоро ће бити приказан у Београду и широм Србије, те у Русији, Аустралији, многим европским и азијским земљама.

"Радујем се толиком успеху српске редитељке и овог филма јер описује живот, широм православног света, веома поштованог угодника Божијег светог Нектарија Егинског", навео је патријарх Порфирије на свом "Инстаграму", уз објављену фотографију са Поповићевом.

Он је оцијенио да је на овај начин филмска умјетност на најбољи начин у мисији вјере Христове, те да даје прилику да се о животу Светог Нектарија упознају људи широм свијета.


Филм "Божији човјек" редитељке Јелене Поповић, који је посвећен Светом Нектарију Егинском, свечану премијеру у Србији имаће 14. октобра у великој сали Комбанк дворане, док је међународну премијеру имао на 43. Московском међународном филмском фестивалу крајем априла.

Филм говори о животу Светог Нектарија Егинског Чудотворца, чији се земаљски живот завршио 1920. године, због чега је и сам филм посвећен стогодишњици од упокојења светог Нектарија.

Главне улоге у филму носе грчки глумац Арис Серветалис, који глуми светог Нектарија, амерички холивудски глумац Мики Рурк који је имао кратку, али утицајну улогу парализованог човјека, чудесно излијеченог од светог Нектарија, у вријеме када је Нектарије био на самрти у болници Аретејон у Атини.

Ту је и руски глумац Александар Петров, домаћој публици познат из филма "Лед".

За сценарио и режију филма заслужна је Јелена Поповић, док је филмска музика дјело Збигњева Прајснера, који је компоновао и музику за филмове Кшиштофа Кјешловског.

Уз "Симеон ентертејмент" (Simeon Entertaimentт) и "Вју мастер филмс" (View Master Films) у продукцији филма су, међу многима, учествовали и манастир Ватопед са Свете Горе Атонске, Грчки Институт Светог Максима, као и Митрополија Месогеје и Лавреотике.

"Неправедно прогнан, осуђен без суђења, оклеветан без повода, а ипак његова љубав према Богу и ближњима победила је све", кажу у продукцијској кући "Симеон ентертејмент", која је учествовала у стварању филма, и додали да филм приказује искушења светог Нектарија Егинског који подноси неправедну мржњу својих непријатеља, истовремено проповиједајући Ријеч Божију и желећи добро свима.

Остварење српске редитељке забиљежило је велики успјех у Грчкој, гдје неколико недјеља држи прво мјесто гледаности, а погледало га је више од 300.000 гледалаца, наводе дистрибутери.

Филм је два пута у мјесец дана примио Награду публике - на 43. Московском међународном филмском фестивалу и на Фестивалу грчких филмова у Лос Анђелесу.

Биографска драма је приказивана на бројним фестивалима широм свијета и освајала награде, а најновија је Гран при на филмском фестивалу у италијанском граду Тренту.

Поповићева је раније изјавила да је остварење рађено на енглеском језику, што због глумаца, што због тога што је у питању једна универзална прича, без обзира на вјерску припадност.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана